Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 17
 İndirme 16
DOĞU AKDENİZ ENERJİ REKABETİNDE LİBYA
2022
Dergi:  
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sahip olduğu önemli miktardaki enerji rezervleriyle Doğu Akdeniz, 2000’li yıllarla beraber bölgesel ve küresel aktörlerin ilgilendiği coğrafya özelliği taşımıştır. 2011 Arap Baharı’yla beklenen istikrarı yakalamayan Libya da kırılganlığını aşarak ülke içi istikrarı arttırmak ve bu şekilde uluslararası alandaki etkinliğini tekrar kazanmak üzere Akdeniz bölgesindeki kaynak rekabetine dahil olmuştur. Çok sayıda farklı grubun çatışma içinde olduğu Libya’da öne çıkan Trablus ve Tobruk merkezli yönetimler dış destek üzerinden ülkedeki konumlarını güçlendirmeye çalışmaktadır. Özellikle BM tarafından meşru kabul edilen o dönemin Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Doğu Akdeniz deniz yetki alanlarını belirlemek üzere 2019 yılında Türkiye ile antlaşma imzalamasıyla Libya, bölgedeki enerji rekabetinin önemli bileşenlerinden biri haline gelmiştir. Libya’nın sürece dahil olması Doğu Akdeniz’deki enerji denklemini önemli ölçüde etkilediği kadar Libya’nın siyasi geleceğini de belirleyen bir unsur olarak ortaya çıkmıştır. Çalışmada Libya’nın Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının önemli aktörlerden birini oluşturma süreci, Libya’nın söz konusu politikalarının bölgedeki enerji rekabetine etkisi ve Libya’ya yansımaları ele alınmaktadır. Araştırmanın amacı Libya’nın Doğu Akdeniz enerji politikalarını ve söz konusu politikaların ülkeye olası etkilerini ortaya koymaktır. Libya’nın Doğu Akdeniz enerji rekabetine dahil olması Doğu Akdeniz’deki rekabeti derinleştirmiştir. Diğer taraftan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Doğu Akdeniz politikaları gerek ülke içi aktörler gerekse Libya’daki yabancı güçler arasındaki ilişkileri ve doğal olarak ülkenin siyasi görünümünü doğrudan etkilemiştir.

Anahtar Kelimeler:

Libya In Eastern Mediterranean Energy Competition
2022
Yazar:  
Özet:

With its significant amount of energy reserves, Eastern Mediterranean has become a geography that regional and global actors are interested in since the 2000s. Libya, which did not achieve the expected stability with the 2011 Arab Spring, overcame its fragility and became involved in the resource competition in the Mediterranean region in order to increase domestic stability and thus regain its influence in the international arena. Tripoli and Tobruk-based administrations, which stand out in Libya, where many different groups are in conflict, are trying to strengthen their position in the country through foreign support. Libya has become one of the important components of the energy competition in the region, especially when the Tripolibased Government of National Accord at that time, which was considered legitimate by the UN, signed an agreement with Turkey in 2019 to determine the Eastern Mediterranean maritime jurisdiction areas. Libya's involvement in the process has emerged as a factor that determines the political future of Libya, as well as significantly affecting the energy equation in the Eastern Mediterranean. In the study, the process of creating one of the important actors of Libya's Eastern Mediterranean energy resources, the effect of Libya's aforementioned policies on the energy competition in the region and their reflections on Libya are discussed. The aim of the research is to reveal Libya's Eastern Mediterranean energy policies and the possible effects of these policies on the country. The inclusion of Libya in the Eastern Mediterranean energy competition has deepened the competition in the Eastern Mediterranean. On the other hand, the Eastern Mediterranean policies of the Government of National Reconciliation directly affected the relations between both domestic actors and foreign powers in Libya, and naturally the political outlook of the country.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 184
Atıf : 591
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi