Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 2
ÇAĞDAŞ ÇOCUK YAZINI İLKELERİ BAKIMINDAN YAŞAR KEMAL’İN “YAĞMURLA GELEN” ADLI YAPITI
2022
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Çocuk edebiyatı kapsamında değerlendirilen yapıtların çocukların kişilik gelişiminde önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Çocuklar için oluşturulan eserler, çocuğa görelik ilkesinden hareket eder. Çocukların duygu ve düşünce dünyasına göre kurgulanmış olmaları, onları diğer edebi eserlerden farklı kılar. Bu kurguda anlam evreni dil, anlatım ve görsellerin estetiği ile oluşur. Bu eserler, öğreticilik işlevini yerini getirdiği gibi estetik bilincin bireyde gelişmesine olanak sağlar. Buna göre çocuk edebiyatının temel amacı düşünen, araştıran, sorgulayan, estetik algıya sahip okuyucuların yetişmesine zemin hazırlamaktır. Çocukların kitaplardan edindikleri şeyler çocukların bilişsel, duyuşsal ve sosyal gelişimlerinde büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle onu seçkin, kaliteli, yaş seviyesine uygun kitaplarla buluşturmak gerekir. Bu düşünceden hareketle yapılan çalışmada “Yağmurla Gelen” adlı yapıtın çocuk edebiyatının genel ilkeleri bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Doküman incelemesi yöntemi kullanılarak yürütülen bu nitel araştırmada öncelikle çocuk edebiyatı ilkelerine ilişkin kuramsal bir çerçeve oluşturulmuştur. Daha sonra, dış yapı (boyut, kâğıt, kapak, sayfa düzeni, harfler, resimleme) ve iç yapı (konu, izlek, ileti, karakter, dil ve anlatım, çevre, eğitsel ilkeler) bakımından incelenen kitap çocuk edebiyatı eleştirisi bağlamında değerlendirilmiştir. Betimsel analiz sonucunda ulaşılan bulgularla kitabın çocuğa uygunluğu ortaya konmuştur. Araştırma sonucunda kitap dış yapı özellikleri bakımından genel itibariyle çocuklar için yeterli bulunmuştur. İç yapı özellikleri bakımından ise “Yağmurla Gelen” gerek işlediği konu gerek dil ve anlatım gerekse eğitsel ilkeler bakımından çocuk edebiyatı ilkelerine uygun bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.597
International Journal of Language Academy