User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 32
 Views 57
 Downloands 11
TOPLUMDA YAŞAYAN BİREYLERİN YAŞLI AYRIMCILIĞI TUTUM DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ
2018
Journal:  
Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi
Author:  
Abstract:

ÖZET Amaç: Bu çalışma Aile Sağlığı Merkezi’ne gelen bireylerin yaşlı tutum düzeylerinin incelenmesi, bunları etkileyen faktörleri belirlemek ve öneriler geliştirmek amacıyla planlanmış tanımlayıcı bir araştırmadır.  Gereç ve Yöntem: Araştırma 1 Ocak - 1 Mayıs 2015 tarihleri arasında Kastamonu 1 No’lu Aile Sağlık Merkezi’ne gelen 140 kadın ve 82 erkek olmak üzere 222 birey ile yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırma verileri yaşlı ile yaşayan bireyleri tanımlayıcı bilgi formu ile, Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği (YATÖ) kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: YATÖ toplam puan ortalaması 82.79±8.61’dir. Bireylerin cinsiyet, aile tipi, ailede yaşlı ile yaşama, ailede yaşayan yaşlının olmasını isteme durumuna evet diyen bireylerin YATÖ arasında anlamlı fark bulunmuştur(p<0.05). Bireylerin cinsiyet, medeni durum, yaşanılan yer, gelir durumu ve eğitim durumu ile YATÖ arasında anlamlı fark bulunmamıştır(p>0.05). Değişkenlerin alt ölçek puan ortalamaları ile ilişkisi incelendiğinde, 41-50 yaş grubunda yer alan bireyler, yerleşim yeri köy olanlar, Yaşlı ile yaşama tercihine evet diyen bireylerin olumlu ayrımcılık puan ortalaması yüksek ve fark anlamlı bulunmuştur. En genç grup olan 21-30 yaş grubunda ki bireylerin, bekar olanların, ev hanımı olanların, yaşlısını haftada bir görenlerin olumlu ayrımcılık puan ortalaması düşük ve fark anlamlı bulunmuştur. Örneklemin %72,5'i yaşlılarla yaşamayı istemektedir. Sonuç: Araştırmaya katılan bireylerin yaşlılara yönelik olumlu tutuma sahip oldukları bulunmuştur. Yaşlıya karşı olumlu tutum yaşlının yaşam kalitesini artırırken, yaşlısına olumsuz tutum sergileyen bireyler yaşlının yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle 21-30 yaş grubunda ve bekar olanların olumlu tutum sergilemeleri için eğitimler düzenlenmelidir.  Sağlık hizmetlerinde görev yapan personelin özellikle de hemşirelerin yaşlı ile yaşayan bireylere yönelik eğitim ve destek programları yapmaları önerilmektedir. Bu çalışma, Yaşlı bireye bakan bireylerde olumlu tutum geliştirme ve farkındalık yaratma yönünden örnek bir çalışmadır.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles








Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 137
Cite : 1.294
2023 Impact : 0.381
Yaşlı Sorunları Araştırma Dergisi