Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 5
TÜRKİYE-ORTADOĞU İLİŞKİLERİNİN TÜRKİYE-İSRAİL TİCARİ İLİŞKİLERİ EKSENİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ: İHRACAT-İTHALAT YAKINSAMA ANALİZİ
2023
Dergi:  
Erciyes Akademi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin İsrail ve diğer Ortadoğu ülkeleriyle olan dış ticareti inişli çıkışlı siyasi ilişkilerin gölgesinde olmakla birlikte özellikle son yirmi yılda kayda değer gelişmeler göstermiştir. Ortadoğu bölgesinin siyasi, iktisadi ve askeri açıdan dış müdahalelere açık yapısı, özellikle 2000’li yıllardan itibaren bölge ülkelerinin ilişkilerinde gerilim ve krizlere yol açmış, bu durum Türk dış ticaretini baskı altına almıştır. Türkiye’nin İsrail, Mısır, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ile yaşadığı siyasi kriz ortamı, kayıpları telafi edici adımların atılmasıyla son yıllarda yumuşama sürecine girmiştir. Bu çalışmada söz konusu sürecin, Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleriyle olan ticari ilişkilerine etkisi Türkiye-İsrail dış ticaret hacminin gelişimi özelinde el alınmaktadır. Bu çerçevede, seçilmiş Ortadoğu ülkelerinde (İsrail, Lübnan, İran, Mısır, Ürdün ve Türkiye) 1989-2021 arası dönemde dış ticarette yakınsamanın olup olmadığı araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı seçilmiş Ortadoğu ülkelerinin dış ticaretinin İsrail’e yakınsadığı, yine İsrail’in de içerisinde yer aldığı seçilmiş Ortadoğu ülkelerinin dış ticaretinin Türkiye’ye yakınsadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’nin İsrail ve diğer bölge ülkeleriyle olan ticari ilişkilerinin diplomatik krizlerin önüne geçtiği görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Turkey-middle East Relations On The Axis Of Turkey-israel Trade Relations: Export-import Conversion Analysis
2023
Dergi:  
Erciyes Akademi
Yazar:  
Özet:

Although Turkey’s foreign trade with Israel and other Middle Eastern countries is in the shadow of its fluctuating political relations, it has shown remarkable developments especially in the last two decades. The political, economic and military nature of the Middle East region, which is open to foreign interventions, has led to tensions and crises in the relations of the countries of the region, especially since the 2000s, and this situation has put Turkish foreign trade under pressure. Turkey’s political crisis environment with Israel, Egypt, Syria and the United Arab Emirates has entered a period of softening in recent years, with the steps taken to compensate for the losses. In this study, the effect of the said process on Turkey's commercial relations with the Middle East countries is discussed in terms of the development of Turkey-Israel foreign trade volume. In this framework, it has been investigated whether there is a convergence in foreign trade between 1989-2021 in selected Middle Eastern countries (Israel, Lebanon, Iran, Egypt, Jordan and Turkey). According to the results obtained, it has been determined that the foreign trade of selected Middle Eastern countries, including Turkey, converges to Israel, and the foreign trade of selected Middle Eastern countries, including Israel, converges to Turkey. As a result, it is seen that Turkey's commercial relations with Israel and other regional countries have prevented diplomatic crises.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Erciyes Akademi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 883
Atıf : 6.633
Erciyes Akademi