Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 120
 İndirme 20
Uluslararası Gelişmeler Işığında Türkiye-Mısır İlişkileri (1945-1960)
2020
Dergi:  
TroyAcademy
Yazar:  
Özet:

Türkiye’nin, jeopolitik önemi nedeniyle Ortadoğu’da her zaman dikkate alması gereken Mısır ile ilişkileri tarihi bağlar, rejim farklılıkları, farklı dış politik yönelimler nedeniyle diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1926’dan beri inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyetler Birliği’nin Türkiye’den Boğazlarda üs ve Doğu sınırlarında değişiklik talepleri, Türkiye’yi Batı ile ittifak arayışlarına yöneltmiştir. Mısır ise savaş sonrasında ülkesindeki İngiliz askeri mevcudiyetine son verme mücadelesi içerisindedir. İngiltere’nin Ortadoğu’daki stratejik çıkarlarını korumak için Süveyş’ten çıkmak istememesi ve bölgesel bir savunma düzeni oluşturarak Türkiye’yi de buraya dahil etme girişimleri, 1950’li yıllardan itibaren Türkiye-Mısır ilişkilerini etkilemeye başlamıştır. 1948’de İsrail’in kurulması ve Arap-İsrail savaşındaki Arap yenilgisinin yol açtığı bölgesel ortamda Mısır lideri Albay Abdülnasır, karizmatik kişiliği, Batı emperyalizmine ve İsrail’e karşı güçlü söylemleriyle Arap milliyetçiliğine hız kazandıracaktır. Bu dönemde kurulan Bağdat Paktı, Türkiye-Mısır ilişkilerinde sorunlara neden olacaktır. Türkiye, Bağdat Paktı’nı Sovyetler Birliği’nin bölgeye girmesini önleyecek bir oluşum olarak görürken, Nasır, Paktın Batı emperyalizminin bölgedeki mevcudiyetini sürdürmek için kurulduğunu düşünmektedir. Türkiye’nin bölgedeki gelişmelere Soğuk Savaş perspektifinden yaklaşması, Türkiye ile Mısır’ı tüm bölgesel krizlerde karşı karşıya getirecektir. Çalışmanın amacı, 1945-1960 arasındaki uluslararası gelişmelerin Türkiye-Mısır ilişkileri ve Türkiye’nin Ortadoğu politikası üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır.

Anahtar Kelimeler:

Relations between Turkey and Egypt in the light of international developments (1945-1960)
2020
Dergi:  
TroyAcademy
Yazar:  
Özet:

Turkey's relations with Egypt, which must always be considered in the Middle East because of its geopolitical importance, has followed a downward outward journey since 1926 when diplomatic relations have been established due to historical ties, regime differences, different foreign policy directions. After the Second World War, the Soviet Union's demand for changes from Turkey to the Bases in the Gulf and the Eastern borders has directed Turkey to the pursuit of alliance with the West. Egypt is in the struggle to end British military presence in its country after the war. The attempts of Britain not to leave Switzerland to protect its strategic interests in the Middle East and to incorporate Turkey into the region by creating a regional defence system have begun to affect Turkey-Egyptian relations since the 1950s. In the regional environment that led to the establishment of Israel in 1948 and the Arab defeat in the Arab-Israeli war, the Egyptian leader Colonel Abdülnasir will speed up the Arab nationality with his charismic personality, his strong speeches against Western imperialism and Israel. The Baghdad Pact, which was established during this period, will cause problems in the Turkish-Egyptian relations. While Turkey sees the Baghdad Pact as a formation that will prevent the Soviet Union from entering the region, Nasir believes that the Pact is established to maintain the existence of Western imperialism in the region. The approach of Turkey to the development in the region from the Cold War perspective will bring Turkey and Egypt to face in all regional crises. The aim of the study is to reveal the influence of international developments between 1945 and 1960 on the Turkish-Egyptian relations and the policy of the Middle East.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Dergi:  
TroyAcademy
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








TroyAcademy

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 183
Atıf : 539
TroyAcademy