Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 208
 İndirme 91
Türkiye-israil İlişkilerinin Amerikan Dış Politikası Eksenli Değerlendirmesi
2020
Dergi:  
Akademik Yaklaşımlar Dergisi
Yazar:  
Özet:

1948 yılında İsrail kurulmuş ve ilk tanıyan ülkelerden biri Türkiye olmuştur. Soğuk Savaş döneminde Sovyet tehlikesine karşı Batı Blokunda yer alan Türkiye genel olarak Batı eksenli bir dış politika izlemiştir. Türkiye ve ABD ilişkileri gelişme gösterdiğinde Türkiye-İsrail ilişkileri de ivme kazanmış, ancak ABD ile ilişkiler gerildiğinde buna paralel olarak Türkiye-İsrail ilişkilerinde de bozulmalar yaşanmıştır. İnişli çıkışlı bir hal alan Türkiye-İsrail ilişkileri Amerikan dış politikasından bağımsız düşünülemez. Zira İsrail’in çıkarları ve güvenliği ABD’nin Ortadoğu politikalarının merkezine oturtulmuştur. Türkiye’nin Ortadoğu’da yürüttüğü politikalara baktığımızda ise Araplar arasında çıkan çatışmalarda tarafsızlık, Arap-İsrail arasındaki çatışmalarda denge politikası izlendiği görülmektedir. Bu politikalar dönemsel olarak değişiklik göstermekle beraber Türk dış politikasındaki asıl değişim AK Parti’nin 2002’de iktidara gelmesi ile gerçekleşmiştir. Bu minvalde Türkiye-İsrail ilişkileri gelişme göstermiştir. Ancak İsrail’in Filistin’e uyguladığı baskı politikaları ve işgal girişimleri Türkiye ile olan ilişkileri germiş hatta kopma noktasına getirmiştir. Geçmişte olduğu gibi bu durum Türkiye-ABD ilişkilerinin de seyrini değiştirmiştir. Bu makalenin amacı, Türkiye ve ABD’nin Ortadoğu politikalarını analiz ederek İsrail ile olan ilişkilerini ortaya koymak ve Türkiye-İsrail ilişkilerini Amerikan dış politikası ekseninde değerlendirmektir.

Anahtar Kelimeler:

The American Foreign Policy Of Israel-turkey Relations
2020
Yazar:  
Özet:

Israel was founded in 1948 and one of the first countries to recognize Turkey. During the Cold War, Turkey, located in the West Bloc against the Soviet danger, has generally followed a western axis foreign policy. When the relations between Turkey and the United States have evolved, the relations between Turkey and Israel have also gained a momentum, but when the relations with the United States have been narrowed, the relations between Turkey and Israel have also been disturbed. Turkey-Israel relations cannot be regarded independent of U.S. foreign policy. Israel’s interests and security are at the heart of the US’ Middle East policy. When we look at the policies that Turkey is conducting in the Middle East, it seems that neutrality in the conflicts between the Arabs and the political balance in the conflicts between the Arabs and Israel is followed. These policies have periodically changed, but the main change in Turkish foreign policy has occurred with the AK Party arriving in power in 2002. The relationship between Turkey and Israel has evolved. But the pressure policies and attempts of Israel to push Palestine have brought the relations with Turkey to a breakthrough. As in the past, the situation has changed the course of the U.S.-Turkey relations. The purpose of this article is to analyze the policies of Turkey and the United States in the Middle East to reveal their relations with Israel and to evaluate the relations between Turkey and Israel in the American foreign policy axis.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Akademik Yaklaşımlar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 1.995
2023 Impact/Etki : 0.32
Akademik Yaklaşımlar Dergisi