User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 7
 Views 563
 Downloands 49
BAĞDAT PAKTI’NIN KURULUŞ SÜRECİNDE TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU VE BATI İLE İLİŞKİLERİ
2016
Journal:  
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından dış politikadaki yapılanmasında Batı yanlısı bir yol takip eden Türkiye, Sovyetler Birliği’nin gerek kendisine yönelik tehditlerinin, gerekse Ortadoğu’daki yayılmacı politikasının verdiği tehlikelerin de etkisiyle ABD’nin isteği doğrultusunda Bağdat Paktı oluşumu içine girmiştir. Oluşum sürecinde ilk olarak Türk-Irak Paktı olarak gündeme gelen Bağdat Paktı’nda Türkiye ve Irak’tan ayrı İran ile Pakistan, ayrıca Batılı bir ülke olarak da İngiltere yerini almıştır. Kurulmasını istemesine rağmen ABD’nin pakt içinde bulunmaması, Ortadoğu’da güçlü bir İngiltere istemeyen Fransa’nın da bu yapılanmada yer almak istemesi bahsi geçen oluşumun Batı eksenindeki yansımalarıdır. Öte yandan Ortadoğu’da Bağdat Paktı’na dâhil olan ülkeler, bu pakta karşı çıkarak kendi savunma teşkilatlarını oluşturan Mısır, Suriye ve Suudi Arabistan ve iki oluşumun da dışında kalan devletler olarak üçe bölünme söz konusu olmuştur. Üçüncü grupta yer alan Lübnan ile paktın kuruluş sürecinde yakınlaşılmışsa da Suriye’nin olmadığı bu oluşuma Lübnan girmemiş, Suriye ile Türkiye arasındaki arabuluculuk faaliyetleri de sonuçsuz kalmıştır. İsrail ise Ortadoğu’daki varlığı için Bağdat Paktı’nı tehlikeli gördüğünü belirten beyanlarda bulunmuştur ki bu dönemde Türkiye ile ilişkilerinde gerginlikler de yaşamıştır. Yapılan çalışma 1955 yılı dâhilinde Türkiye’nin bu pakt çerçevesinde Ortadoğu ve Batı ülkeleri ile ilişkilerini kapsamaktadır. Şimdiye değin yapılan çalışmalarda kullanılmadığı görülerek ve dönemin mühim bir süreli yayını olması hasebiyle Akis Dergisi öne çıkarılmak istenmiş, hem coğrafi hem de kültürel yönden Batı ile Doğu arasında köprü vazifesi gören Türkiye’nin bu vazifesini ifa ettiği bir oluşum olarak Bağdat Paktı’nın kurulduğu yıl içindeki gelişmelerde izlediği dış politika anlatılmaya çalışılmıştır.

Keywords:

The establishment of the BUDDAT PAKTI in the course of the relations with the Middle East and the West of Turkey
2016
Author:  
Abstract:

After World War II, Turkey, following a western path in its foreign policy formation, has entered the formation of the Baghdad Pact according to the US' wish, with the impact of the threats of the Soviet Union against itself, and the dangers of the spreading policy in the Middle East. In the process of creation, the first of the Turkish-Irak Pact in the Baghdad Pact, separately from Turkey and Iraq, Iran and Pakistan, as well as Britain as a Western country, took place. The fact that the United States is not in the pact, even though it wants its establishment, is the reflection in the western axis of the formation mentioned that France, which does not want a strong Britain in the Middle East, also wants to participate in this establishment. On the other hand, the countries in the Middle East which are part of the Baghdad Pact have been divided into three countries as the countries that form their own defence bodies, Egypt, Syria and Saudi Arabia, and the two countries that remain outside of the two formations. Third-group Lebanon and the Pact were closer in the process of establishment, but Lebanon has not entered this formation without Syria, and the mediation activities between Syria and Turkey have remained unsuccessful. Israel has stated that it considers the Baghdad Pact dangerous for its existence in the Middle East and that it has experienced tensions in its relations with Turkey during this period. The study conducted in 1955 covers the relations of Turkey with the countries of the Middle East and the West in the framework of this Pact. By seeing that it has not been used in the studies that have been done so far, and as it is an important period publication of the period, the Akis magazine has been asked to be highlighted, both geographically and culturally, as a formation in which Turkey, which sees the bridge role between the West and the East, has fulfilled this duty, it has been attempted to explain the foreign policy that it has followed in the developments in the year in which the Baghdad Pact was established.

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles










VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 475
Cite : 572
2023 Impact : 0.14
VAKANÜVİS- Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi