Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 51
 İndirme 4
Osmanlı Dönemi Bodrum Cami ve Mescitleri
2018
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı hâkimiyeti altına alınan Bodrum, İstanköy sancağına bağlı bir kale idi. Osmanlı fethinin ardından, kalede bulunan kilise camiye çevrildi. XVI. yüzyıl boyunca kale konumunu devam ettiren Bodrum, 1671 yılında da kale dışında varoşun, han, cami ve çarşının bulunmadığı bir yerleşim yeriydi. Kent XVIII. yüzyılda gelişme kaydedip, burada kale dışında yerleşim oluşmaya başladı. Bu süreçte 1723’te Bodrum’da görevli bulunan Kızılhisarlı Mustafa Paşa tarafından kentte kale dışında ilk cami yaptırıldı. Daha sonra liman kıyısında 1740 yılında Mustafa Paşa’nın kâhyası tarafından da bir cami inşa ettirilip Tepecik Mahallesi ortaya çıktı. Böylece kentte yaptırılan yeni camilerle birlikte yeni mahalleler de şekillendi. Bununla birlikte Bodrum’daki cami ve mescitlerin pek çoğunun XVIII. yüzyılda inşa edildiği anlaşılmaktadır. Eski Çeşme Mahallesi Mescidi (1746), Hızıroğlu Mescidi (Kelerlik Camii) (1756-1757), Türkkuyusu Camii (1767-1768), Yeniköy Mescidi (1774), Tulumba Mescidi (1780) ve Umurca Mescidi (1784) bunlardandır. Daha sonra uzun süre cami inşa edilmeyen Bodrum’da, Osmanlı dönemine ait son cami 1901 yılında yapımına başlanılan Adliye (Hamidiye-Çarşı) Camii’dir. Kale Caddesi’nin sonunda, eski belediye binasının önünde, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan bu camii, II. Abdülhamit’in kurmuş olduğu vakıf ve göndermiş olduğu paranın yanı sıra halktan toplanan gelirlerle yapılmıştır. Osmanlı döneminde Bodrum’da yapılan en son cami olması sebebiyle halk arasında Yeni Camii ismi ile tanınmıştır. Bu çalışmada Osmanlı tarihi boyunca Bodrum’da yaptırılan cami ve mescitler arşiv belgeleri ve kaynak eserler ışığında ele alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Temple of Bodrum and Mosques
2018
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Bodrum, which was under the Ottoman rule during the lawful Sultan Süleyman period, was a castle connected to the Istanköy sanctuary. After the Ottoman conquest, the church in the castle was converted into a mosque. The XVI. Bodrum, which continued its castle position throughout the century, was a settlement in 1671 where no varoşun, han, mosque and square were found outside of the castle. by Kent XVIII. In the century the development was recorded, and here outside the castle began to form settlements. In this process, in 1723 the first mosque outside the castle was built in the city by the Redhissary Mustafa Pasha, who served in Bodrum. Later on the shore of the port in 1740 a mosque was built by Mustafa Pasha's priest and the Tepecik Mahallesi appeared. In addition to the new buildings in the city, new neighborhoods were built. However, many of the mosques and mosques in Bodrum are XVIII. It is known that it was built in the century. These are the ancient Mosque of Çeşme Mahallesi (1746), Hızıroğlu Mosque (Kelerlik Camii) (1756-1757), Turkkuyusu Camii (1767-1768), Yeniköy Mosque (1774), Tulumba Mosque (1780) and Umurca Mosque (1784). After a long time the mosque was not built in Bodrum, the last mosque of the Ottoman era was the Adliye (Hamidiye-Carşı) Camii, which began its construction in 1901. At the end of the Castle Street, in front of the old municipality building, this camii is located in the Republic Square, II. And the money that he gave, and the money that he gave, and the money that he gave, and the money that he gave, and the money that he gave. In the Ottoman era, Bodrum was the last mosque in Bodrum because it was known among the people by the name New Camii. In this study, the mosques and mosques built in Bodrum throughout the Ottoman history are addressed in the light of archive documents and source works.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 396
History Studies