Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 54
 İndirme 10
Osmanlı Medreseleri Bağlamında “ispir Kadıoğlu Medresesi” ve Konumu Üzerine Değerlendirmeler
2020
Dergi:  
Karadeniz İncelemeleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Orta Çoruh Havzası’nın önemli yerleşimlerinden biri olan İspir bölgesi, bulunduğu coğrafi konum nedeniyle doğu-batı ve kuzey-güney arasında önemli kavşak noktalarından biri olarak tarih boyunca çok sayıda toplum ve devlet için cazip bir yerleşim merkezi olmuştur. Bölgede bu medeniyetlerin izlerini taşıyan çok sayıda kale ve kilise yanında cami, mescit ve han gibi çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. İspir Kadıoğlu Medresesi, Kale Camisi ve kilise kalıntısının yer aldığı İspir Kalesi ve Tuğrul Şah Camisi dışında merkezdeki en önemli anıtsal yapıdır. 18. yy’lın ilk yarısında inşa edilen Kadıoğlu Medresesi dikdörtgen açık avlu çevresinde sıralanan öğrenci hücrelerinden oluşmaktadır. Yakın çevresinde boş ve harap durumda Melik Halil Gazi Mescidi ve tarihi kaynaklarda adı geçen Melik Halil Zaviyesi olması muhtemel bir yapı kalıntısı bulunmaktadır. Bu çalışmada, geç dönem Osmanlı yapısı olan İspir Kadıoğlu Medresesi mimari özellikleri Osmanlı medrese tipolojileri bağlamında derinlemesine incelenerek merkezi pratiklerle uyumlu ve sıradışı özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Ayrıca Osmanlı dönemi öncesinde inşa edilen yakın çevresindeki Melik Halil Gazi Mescidi ve Melik Halil Zaviyesi ile ilişkisi üzerine gözlemler ve değerlendirmeler aktarılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The “osmani Medreseli” In Connection With The “ispir Kadioglu Medresesi” and Its Location
2020
Yazar:  
Özet:

The Ispir region, one of the important settlements of the Central Choruh Bay, has been an attractive settlement center for many communities and states throughout the history as one of the important crossroads between east-west and north-south due to its geographical location. In the area there are many castles and churches that carry the traces of these civilizations, along with many historic buildings such as mosques, mosques and hamas. Ispir Kadıoğlu Medresesi is the most important monumental structure in the center, except Ispir Castle and Tuğrul Shah Mosque, where the castle mosque and church remains. The first half of the 18th century was built by the Kadıoğlu Medresesi, which consists of student cells ranged around the open yard. Nearby there is an empty and destroyed state of the Melik Halil Gazi Mosque and a possible structure remains that are called Melik Halil Zaviyesi in historical sources. In this study, the architectural characteristics of the late Ottoman structure of the Ispir Kadıoğlu Medresesi were thoroughly studied in the context of Ottoman medrese typologies and tried to reveal the characteristics compatible and unusual with central practices. Also observations and evaluations on the relationship with Melik Halil Gazi Mosque and Melik Halil Zaviyesi nearby built before the Ottoman era have been transmitted.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Karadeniz İncelemeleri Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 357
Atıf : 554
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini