Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 3
Konya ve Edirne Kentlerindeki Klasik Osmanlı Dönemi Tek Kubbeli Camilerinin Yapısal Karşılaştırması
2023
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nin geniş bir coğrafyada hakimiyet sürmesi, aynı dönem içerisinde farklı kentlerde günümüze dek taşınan önemli ve özgün mimari eserler ortaya koymasını sağlamıştır. Bu eserlerdeki benzerlik veya farklılıklar, günümüzde Osmanlı Devleti’nin izlerinin görülmesini ve medeniyetlerin yapısal gelişimlerini takip etmede araştırmacılara yol göstermektedir. Bu çalışmada Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine girerek uzun yıllar önemli bir başkenti olan Edirne ile Selçuklu Devleti’nden sonra Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine girerek önemli İslami eserlere ev sahipliği yapan Konya kentlerindeki Osmanlı Devleti’nin klasik dönemine ait tek kubbeli cami yapılarının mimari ve yapısal özelliklerinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda Edirne’deki Osmanlı Klasik Dönemi olarak değerlendirilen tek kubbeli camilerden Keşan Hersekzade Cami, Lari Cami, Kadı Bedrettin Cami, Süle Çelebi Camii, Hıdır Ağa Camii, Defterdar Mustafa Paşa Camii, Şeyh Çelebi Camii, Yahya Bey Camii ile Konya’daki Akşehir Hasan Paşa İmaret Camii, Piri Mehmet Paşa Camii, Yağmapınar Mescidi, Karapınar Sultan Selim Camii ve Ilgın Lala Mustafa Paşa Camileri ele alınmıştır. Bu camiler, yapıların kubbe genişliği, kubbe geçiş ögeleri, kubbe kasnağı biçimi, son cemaat yeri düşey taşıyıcıları, yapı malzemeleri ve duvar yapım teknikleri ile kemer tipleri bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda Osmanlı Devleti’nin Edirne’de ve Konya’da bıraktığı Klasik Dönem eserleri karşılaştırıldığında kubbe açıklıkları ile malzeme ve duvar yapım tekniği bakımından Konya’daki eserlerin daha gelişmiş olduğu görülmüştür. Konya ve Edirne kentlerinde Osmanlı Devleti’nin Klasik Dönemi’nde inşa edilen tek kubbeli camilerinde görülen en büyük farkların duvar örgüsünde ve kubbe çaplarında olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Structural Comparison Of Classic Ottoman Period Single-domed Mosques In Konya and Edirne Cities
2023
Yazar:  
Özet:

The Ottoman Empire's dominance in a wide geography enabled it to produce important and original architectural works that have been carried to the present day in different cities in the same period. The similarities or differences in these works lead researchers to follow the traces of the Ottoman Empire and the structural developments of civilizations today. This study aimed to be analyzed comparatively the architectural and structural features of the single-domed mosque structures belonging to the classical period of the Ottoman Empire in the cities of Edirne, which was an important capital for many years after entering the domination of the Ottoman Empire, and Konya, which came under the domination of the Ottoman Empire after the Seljuk Empire and hosted important Islamic artifacts. In this context, Keşan Hersekzade Mosque, Lari Mosque, Kadı Bedrettin Süle Çelebi Mosque, Hıdır Ağa Mosque, Defterdar Mustafa Paşa Mosque, Şeyh Çelebi Mosque, Yahya Bey Mosque in Edirne and Akşehir Hasan Paşa Imaret Mosque, Piri Mehmet Pasha Mosque, Yağmapınar Masjid, Karapınar Sultan Selim Mosque and Ilgın Lala Mustafa Pasha Mosques in Konya are among the single-domed mosques that are considered as the Ottoman Classical Period are discussed. These mosques were compared in terms of dome width, dome transition elements, dome drum shape, vertical structures of last prayer holl, building materials and wall construction techniques and arch types. As a result of the study, when the Classical Period mosques of the Ottoman Empire in Edirne and Konya were compared, it was seen that the mosques in Konya were more developed in terms of dome openings, materials and wall construction techniques. It has been determined that the biggest differences seen in the single-domed mosques are in the wall construction and dome diameters that built in the Classical Period of the Ottoman Empire in the cities of Konya and Edirne.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 235
Atıf : 334
Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi