Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 184
 İndirme 20
Kaptan-ı Deryâ Kaymak Mustafa Paşa’nın İstanbul’daki İmar Faaliyetleri
2020
Dergi:  
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kaymak Mustafa Paşa 18. yüzyılın başlarında Osmanlı bürokrasisi içerisinde farklı görevler üstlenmiş bir devlet adamıdır. Kaptan-ı Derya ve Atlamacı unvanlarıyla da anılan Mustafa Paşa esas şöhretini dönemin sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın damadı olmasıyla yakalamıştır. Anne tarafından ünlü sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Paşa, baba tarafından Mısır muhafızı İbrahim Paşa’nın soyundan gelmektedir. Kaymak Mustafa Paşa M.1721 yılında üstlendiği Kaptan-ı Deryalık vazifesini M.1730 yılına kadar sürdürmüştür. Osmanlı tarihinde “Lâle Devri” olarak nitelendirilen dönemin öne çıkan simalarından olan Kaymak Mustafa Paşa M.1730 yılında vuku bulan kanlı Patrona Halil isyanında katledilmiştir. Vakfiyelerinden elde edilen bilgiler ve günümüzde mevcut olan eserleri Kaymak Mustafa Paşa’nın başta İstanbul olmak üzeri Çanakkale, Gelibolu, Denizli, İzmir, Midilli ve Sakız adalarında imar faaliyetlerinde bulunduğunu göstermektedir. Söz konusu eserlerin hepsi Kaymak Mustafa Paşa’nın Kaptan-ı Deryalık vazifesini yürüttüğü dönemde yapılmıştır. İstanbul’un çeşitli semtlerinde inşa ettirdiği eserlerin büyük bir kısmı mevcuttur. Ancak Anadoluhisarı’ndaki yalısı ve Sarı Beyazıd Mahallesi’ndeki konağı günümüze ulaşamamıştır. Mevcut eserlerinden Çengelköy’deki Kuleli Bahçe Mescidi ve Çeşmesi, Üsküdar’daki Kaptan Paşa Camii ve Çeşmesi ile Kasımpaşa’daki cami, mektep ve çeşmesi bu çalışmada ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Captain-i Derya Kaymak Mustafa Pasha's Imar Activities In Istanbul
2020
Yazar:  
Özet:

Kaymak Mustafa Pasha was a state man who took various duties in the Ottoman bureaucracy in the early 18th century. Captain-i Derya and Atlamacı titles also mentioned Mustafa Pasha has captured his primary fame with the time's sadrazam Nevşehirli Damat Ibrahim Pasha's spouse. The famous sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Pasha comes from the descendants of the Egyptian guardian Ibrahim Pasha by his father. Kaymak Mustafa Pasha continued his duty as Captain-i Deryalik until 1730. Kaymak Mustafa Pasha, one of the prominent symbols of the period referred to as the "Lâle Devri" in the Ottoman history, was killed in the bloody Patrona Halil rebellion in 1730. The information obtained from their foundations and the works that are currently available indicate that Kaymak Mustafa Pasha is primarily in construction activities in the islands of Çanakkale, Gelibolu, Denizli, İzmir, Midilli and Sakız. All of these works were made during the time of Kaymak Mustafa Pasha's Captain-i Deryalik's duty. Most of the works that Istanbul has built in various districts are available. But it has not yet reached the basement in the Anadoluhisari and the house in the Yellow White Quarter to our day. From their existing works, the Tower Garden Mosque and Fountain in Çengelköy, Captain Paşa Camii and Fountain in Üsküdar and the Mosque, Mektep and Fountain in Kasimpaşa have been addressed in this work.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 640
Atıf : 2.931
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini