Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 243
 İndirme 45
BÂKÎ HAKKINDA BİR BİBLİYOGRAFYA DENEMESİ
2018
Dergi:  
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature
Yazar:  
Özet:

16. yüzyıl şairlerden Bâkî, fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Ancak şairliği ile yaşadığı çağda adından söz ettirmeyi başarmıştır. Çağdaşı birçok şair ve ilim adamı onu yüzyılınbüyük şairi olarak kabul etmiş ve "Sultânü'ş-şu'arâ" diye anmıştır. Latifî ve Âşık Çelebi başta olmak üzere birçok tezkireci, eserlerinde ona yer vermiştir. Yaşağıdığı yüzyılda ve sonraki yüzyıllarda birçok şair şiirlerine nazireler yazmıştır. Onlarca mecmuâ-ı eşârda onun şiirleri yer almaktadır. Samimî ve rindâne üslûbu Divân’ında yer alan şiirlerde hemen kendini gösterir. Türk dilinin bütün güzelliklerini onun şiirinde bulabiliriz. O, Türkçeyi aruza başarılı bir şekilde uygulamıştır. Şiirleri, şekil yönünden adeta kusursuzdur. Yaşadığı toplumun kültürel ve sosyal özellikleri de onun eserlerinde rahatlıkla görülmektedir. Bu yönüyle birçok şairi etkilemiştir. Çoğu edebiyat araştırmacısı onu, mahallileşme akımınınönemli temsilcisi kabul etmiştir. Onun eserleri özellikle klasik Türk edebiyatı alanında çalışma yapacaklar için birer hazinedir. Bu nedenle Bâkî ve onun eserleri birçok kitap, tez, makale ve bildiriye konu olmuştur. Çeşitli gazetelerde köşe yazarları ondan bahsetmiştir. Tezkireler, edebiyat tarihleri, ansiklopedilerde onun hakkında bilgilere rastlanmaktadır. Buna karşın Fuzûlî, Şeyh Galip, Nâbî gibi klasik Türk edebiyatının birçok önemli şairi hakkında bibliyografya çalışması yapılmış olmasına karşın Bâkî hakkında herhangi bir bibliyografya çalışması yapılmamıştır. Bu nedenle şair ile ilgili bir bibliyografya çalışmasının yapılması klasik Türk edebiyatı alanı için elzemdir. Bu çalışma da bu ihtiyacı biraz olsun gidermek amacıyla hazırlanmış bir bibliyografya denemesidir. Çalışmamız Bâkî’nin eserlerinin yazma nüshaları ile ilgili arşiv bilgilerini, o ve eserleri hakkında yapılan kitap, tez, makale, bildiri ve diğer kaynak eserlerin kaynakça tasnifini içermektedir. Aynı zamanda içinde klasik Türk edebiyatı alanında yapılan bibliyografya çalışmaları hakkında kısa bilgi yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 576
Atıf : 896
Littera Turca Journal of Turkish Language and Literature