Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 79
 İndirme 38
2008 RUSYA-GÜRCİSTAN SAVAŞI SONRASI GÜRCİSTAN-İRAN İLİŞKİLERİ
2019
Dergi:  
Avrasya İncelemeleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dış faktörler İran ve Gürcistan arasındaki ilişkileri kuvvetle etkilemekte ve İran - Gürcistan ilişkileri ABD, İsrail ve Rusya ile ilişkilere bağlı olarak düz bir çizgide gelişmemektedir. İran, Gürcistan'la olan münasibetlerde Rusya ile ilişkileri, Gürcistan ise İran ile münasibetlerde ABD ve İsrail ile ilişkileri bozmamak için dikkatli davranmaktadırlar. 2008 yılının Ağustos ayında Gürcistan - Rusya Savaşı'nın ardından bölgedeki denge değişti. İran, ucuz ve alternatif bir gaz sağlayıcısı olarak Gürcistan'ın dikkatini çekti. Rusya'nın Güney Ossetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarını tanıması hem bölgede, hem de uluslararası düzlemde endişeye neden oldu. Gürcistan, Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesti. Gürcistan Rusya’ya olan bağımlılığını zayıflatacak yeni bir ortak aramak için İran’la olan ekonomik ilişkilerini genişletti. Ayrıca Gürcistan, bölgenin büyük güçlerinden biri olan Rusya tehdidine karşı bölgedeki diğer güçlü devlet olan İran ile olan ilişkilerini güçlendirmesi gerektiğini de anlıyordu. İran Gürcistan'ı Avrupa pazarlarına girmenin bir yolu olarak görmekteydi. Gürcistan İran ile ilişkilerde askeri işbirliğinde olduğu Batı, İsrail ve ABD'nin çıkarlarını göz önünde bulunduruyor. İran ve Gürcistan arasındaki vize rejimi 2010'da kaldırıldıktan sonra iki ülke arasındaki ilişkiler gelişmeye başladı. 2010-2013 yılları arasında gerçekleşen iki ülke arasındaki vizesiz rejim, ekonomi ve turizm alanında işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulundu. Gürcistan ABD ve İsrail ile olan ilişkilerinde soğukluk yaratmamak için 1 Temmuz 2013'te, İran'la olan vizesiz dolaşımı tek taraflı olarak iptal etti. Gürcistan ABD'nin İran'a karşı olan yaptırımlarını iptal etmesinin ardından 15 Şubat 2016'da vizesiz rejimi tekrar uygulamaya aldı ve iki ülke arasındaki ekonomik ve turistik alanlardaki ilişkiler yeniden güçlendi. Dolayısıyla Rusya ile yapdığı savaş Gürcistan'ın İran'la olan ilişkilerini güçlendirse de Gürcistan İran’dan dolayı ABD ile arasındaki ilişkileri bozmak istemiyor. 

Anahtar Kelimeler:

Russia-Gurzistan War of 2008
2019
Yazar:  
Özet:

Foreign factors seriously affect the relations between Iran and Georgia, and Iran-Georgian relations don't make a linear progress depending on their relations with the USA, Israel and Russia. While Iran is careful about not breaking off the relations with Russia on its relations with Georgia, on the other hand Georgia is prudential onining its relations with the USA and Israel with regard to its relations with Iran. The Russia-Georgian War changed the balance in the region in August, 2008. The factor that makes Iran important for Georgia is the energy factor. Russia's recognition of South Ossetia and Abkhazia's independence caused anxiety both in the region and in the international arena. Georgia broke off diplomatic relations with Russia. Georgia expanded its economic relations with Iran in search of a new partner to weaken its dependence on Russia. Georgia realized that he must strengthen the realities with Iran which is the secondary power in the region against the possible threat by Russia - one of the powerful states in the region. Iran considered Georgia as a means for penetration into the European market. In relations with Iran, Georgia has regard to the interests of the West, Israel and the USA - with those it is in a military cooperation. Having an agreement on the visa-free regime between Georgia and Iran by 2010, the relations between the two countries began to flourish. The visa-free regime between the two countries in 2010-2013 promoted the development of cooperation in the fields of economy and tourism. On 1st of July, 2013 Georgia stopped the free visa regime with Iran unilaterally in order not to weaken the relations with the USA and Israel. After the cancellation of the US sanctions on Iran, Georgia recovered the visa-free regime on the 15th of February, 2016 and the relations on the economy and tourism fields again were strengthened between the two countries. Thus, despite the fact that the war with Russia led to strengthening relations with Iran, Georgia does not want to weaken the relations with the USA for Iran.

Anahtar Kelimeler:

Georgian-iranian Relations After The Russian-georgian War In 2008
2019
Yazar:  
Özet:

Foreign factors seriously affect the relationships between Iran and Georgia, and Iran-Georgian relations don’t make a linear progress depending on their relations with the USA, Israel and Russia. While Iran is careful about not breaking off the relations with Russia on its relations with Georgia, on the other side Georgia is prudential on sustaining its relations with the USA and Israel with regard to its relations with Iran. The Russia-Georgian War changed the balance in the region in August, 2008. The factor that makes Iran important for Georgia is the energy factor. Russia's recognition of South Ossetia and Abkhazia's independence caused anxiety both in the region and in the international arena. Georgia broke off the diplomatic relations with Russia. Georgia expanded the economic relations with Iran in seeking of a new partner to weaken its dependency on Russia. Georgia realized that he must strenghten the realtions with Iran which is the secondary power in the region against the possible threat by Russia - one of the powerful states in the region. Iran considered Georgia as means for penetrating into the European market. In relations with Iran, Georgia have regard to the interests of the West, Israel and the USA – with those it is in a military cooperation. Having an agreement upon the visa-free regime between Georgia and Iran by 2010, the relations between the two countries began to flourish. The visa-free regime between the two countries in 2010-2013 promoted the development of cooperation in the fields of economy and tourism. On the 1st of July, 2013 Georgia stopped the free visa regime with Iran unilaterally in order not to weaken the relations with the USA and Israel. After cancellation of the USA sanctions on Iran, Georgia recovered the visa-free regime on the 15th of February, 2016 and the relations on economy and tourism fields again were strengthened between the two countries. Thus, despite of the fact that the war with Russia led to reinforcement of relations with Iran, Georgia doesn’t want to weaken the relations with the USA for Iran.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Avrasya İncelemeleri Dergisi

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 221
Atıf : 522
2023 Impact/Etki : 0.194
Avrasya İncelemeleri Dergisi