Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 8
Beliren Yetişkinlikte Psikolojik Belirtiler ve Yardım Alma Davranışları
2022
Dergi:  
Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, beliren yetişkinlik döneminde olan üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım alma davranışlarına göre psikolojik belirtilerini incelemektedir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma evreni üniversitede öğrenim görmekte olan 18-25 yaş aralığındaki gençlerdir. Çalışmada örnekleme yöntemi olarak basit tesadüfi yöntem kullanılmıştır. Veriler, bir kamu üniversitesinin Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla, üniversitede öğrenim görmekte olan öğrencilere çevrimiçi yollarla ulaşılarak elde edilmiştir. Çalışmada “Kişisel Bilgi Formu” ve “Kısa Semptom Envanteri” kullanılmıştır. Toplamda 253 öğrencinin verileri analiz edilmiştir. Bulgulara göre, beliren yetişkinlikte depresyon, hostilitenin ve toplam belirti düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kadınların ve profesyonel psikolojik destek alan bireylerin psikolojik belirtilerinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Psikolojik destek alma arayışlarının depresyon için anlamlı farklılık gösterdiği ve psikolojik destek almaya ilişkin gönüllülüğe göre anlamlı farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Çalışmada, gençlerde yüksek düzeyde bulunan depresyon ve hostilite bulgularına ve kadın öğrencilerin psikolojik belirtilerinin daha yüksek çıkması bulgusuna dayanarak, üniversitelerde psikolojik danışma ve rehberlik birimlerince bu belirtileri iyileştirmeye yönelik bireysel ve grupla psikolojik danışma faaliyetleri düzenlenebilir, psiko-eğitim çalışmaları yapılabilir. Bu çalışma ile sosyal desteğin önemi anlaşılmıştır. Bu bağlamda aile, arkadaş, partner ilişkilerini geliştirmeye dayalı müdahaleleri ele alan yaklaşımlar beliren yetişkinlere sunulabilir.

Anahtar Kelimeler:

Psychological Symptoms and Help-seeking Behaviors In Emerging Adulthood
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to examine the psychological symptoms of university students in emerging adulthood according to their psychological help-seeking behaviors. The research is a descriptive study in relational screening model. The study population of the research is young people between the ages of 18-25 who are studying at the university. The simple random method was used as the sampling method in the study. The data were obtained through the Psychological Counseling and Guidance Application and Research Center of a public university, by reaching the students studying at the university online. "Personal Information Form" and "Short Symptom Inventory" were used in the study. A total of 253 students' data were analyzed. According to the findings, it was determined that depression, hostility and total symptom levels were high in emerging adulthood. It has been determined that women and individuals who receive professional psychological support have more psychological symptoms. It has been determined that the search for psychological support differs significantly for depression and does not differ significantly according to the willingness to receive psychological support. Based on the findings of high levels of depression and hostility in young people and higher psychological symptoms in female students in the study, individual and group counseling activities can be organized by psychological counseling and guidance units at universities.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 149
Atıf : 506
2023 Impact/Etki : 0.206
Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi