Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Etkinlik Yoksunlugunun ve Covid-19 Korkusunun Psikolojik Sagliklilik Ile İliskisi
2023
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Covid-19 (koronavirüs) Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 05 Ocak 2020 tarihinde salgın hastalık (pandemi) olarak ilan edilmiştir. Bu tarihten itibaren tüm dünyada vakaların ve ölümlerin hızla artış göstermesi nedeniyle hemen hemen bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de günlük yaşamda çeşitli kısıtlamalara gidilmiştir. Bu kısıtlamalar, başta sağlık çalışanları olmak üzere kargo ve motosikletli kurye, maske ve dezenfektan üretimi gibi sektörlerde etkinlik artışına neden olurken örgün eğitim-öğretim kurumlarının kapanması nedeniyle özellikle öğrencilerin etkinlik yoksunluğu yaşamalarını beraberinde getirmiştir. Aynı zamanda, covid-19 virüsü nedeniyle ölüm ya da hastalık korkusunun yaşanmasına neden olmuştur. Çalışmada, özellikle okulların uzun süren kapanmasına dayalı olarak, eğitim-öğretimin online ortamlarda bilgi aktarma şeklini alması nedeniyle, doğası gereği sınıf ortamında gerçekleşmesi gereken örgün eğitim-öğretim etkinliğinden yoksun kalan yüksek öğrenim öğrencilerinde söz konusu yoksunluğun ve covid-19 korkusunun psikolojik sağlıklılık ile ilişkisine bakılmıştır. Bu bağlamda etkinlik yoksunluğunu etkinlik artışı ile karşılaştırabilmek için, yüksek öğrenime devam eden öğrenciler ile ve kargo sektörü çalışanları ve motosikletli kuryeler ele alınmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde nicel bir çalışmadır. Kolayda örnekleme yöntemiyle internet aracılığıyla ulaşılan çalışma örneklemini 190 kadın ve 111 erkek olmak üzere toplam 301 katılımcı oluşturmuştur. Gönüllü katılım onayı alınan katılımcılara, araştırmacılar tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi formuna ek olarak Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve Covid 19 Korku Ölçeği uygulanmıştır. SPSS paket programı aracılığıyla yapılan istatistiksel analizler sonucunda; öğrenciler ve çalışan kişiler karşılaştırıldığında, Covid-19 korkusu bakımından anlamlı farklılık görülmemiştir. Buna karşılık psikolojik sağlıklılık bakımından, öğrencilerin anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite düzeyleri çalışanlara göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur. Her iki grupta da kadınların koronavirüs korkusu, anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, somatizasyon ve hostilite düzeylerinin erkeklere göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Activity Deprivation and Fear Of Covid-19 With Psychogical Healthiness
2023
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Covid-19 (coronavirus) was declared a global pandemic by the World Health Organization (WHO) on January 5, 2020. Since then, due to the rapid increase in cases and deaths worldwide, various restrictions have been implemented in almost all countries, including our country. While these restrictions have led to an increase in activity in sectors such as healthcare workers, courier services, mask and sanitizer production, they have also resulted in a lack of activity, especially for students, due to the closure of formal educational institutions. Additionally, the fear of death or illness caused by the Covid-19 virus has been experienced. In this study, specifically focusing on the prolonged closure of schools and the shift to online education as a means of knowledge transfer, the relationship between the deprivation of in-person educational activities, fear of Covid-19, and psychological healthiness was examined among higher education students. To compare activity deprivation with increased activity, higher education students and workers in the courier service sector, including motorcycle couriers, were considered. The research employed a quantitative approach using a correlational survey design. The study sample, accessed through convenience sampling via the internet, consisted of 301 participants, including 190 females and 111 males. In addition to a Personal Information Form prepared by the researchers, The Brief Symptom Inventory (BSI) and the Covid-19 Fear Scale were administered to the participants with their voluntary consent. Statistical analyses conducted using the SPSS software package revealed no significant difference in terms of fear of Covid-19 between students and workers. However, in terms of psychological healthiness, students exhibited significantly higher levels of anxiety, depression, negative self-concept, somatization, and hostility compared to workers. In both groups, females had significantly higher levels of fear of coronavirus, anxiety, depression, negative self-concept, somatization, and hostility compared to males.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.943
Atıf : 45.088
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini