Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 85
 İndirme 11
TÜRKMEN TÜRKÇESİ ATASÖZLERİNDE SÖZCÜK ÖBEKLERİ İNCELEMESİ
2019
Dergi:  
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi ve Gagavuz Türkçesiyle birlikte Güneybatı/ Oğuz grubunu oluşturan Türkmen Türkçesi, bu grubun doğu kolundadır. Önemli sözlü ve yazılı kaynakları bulunan Türkmen Türkçesinin söz varlığı büyük oranda Türkçe kelimelerden oluşsa da Türkmen Türkçesine zamanla diğer dillerden de sözcükler girmiştir. Bu yabancı unsurlar düşünüldüğünde, şüphesiz ki bundan en az etkilenen atasözleri olmuştur. Çünkü atasözleri uzun tecrübeler sonunda oluşan ve yabancı unsurlardan en az etkilenen söz varlıklarıdır. Bu yönüyle sözlü edebiyatın önemli kaynaklarından olan atasözleri, gerek semantik gerekse sentaktik açıdan incelemeye değer dil unsurlarıdır. En az iki sözcüğün birleşmesiyle oluşan sözcük öbekleri, söz diziminde ele alınan bir konudur. Türkmen Türkçesi atasözlerindeki sözcük öbeklerinin incelendiği bu çalışmada, oluşumu uzun zaman öncesine dayanan atasözlerindeki sözcüklerin yan yana gelme kuralları üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada, B. Mammetyazov ile N. Esenmıradov tarafından hazırlanmış olan Türkmen Nakılları ve Atasözleri (Marnrnetyazov vd, 1983)  adlı eserde bulunan atasözlerinin ele alındığı Türkmen Atasözleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma (Sis, 2005) adlı eserdeki atasözleri söz dizimi açısından incelenmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

TÜRKMEN TÜRKÇESİ ATASÖZLERİNDE SÖZCÜK ÖBEKLERİ İNCELEMESİ
2019
Yazar:  
Özet:

Turkmen Turkish, Turkish Turkish, Turkish Turkish, Turkish Turkish, Turkish Turkish, Turkish Turkish, Turkish Turkish, Turkish Turkish, Turkish Turkish, Turkish Turkish, Turkish Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish, Turkish The Turkmen Turkish language, which has important verbal and written sources, is largely composed of Turkish words, but the Turkmen Turkish language has time-to-time entered words from other languages. When these foreign elements are considered, they have been affected by the bundanaz. Because their speech is the word beings that are formed at the end of long experiences and influenced by foreign elements. In this regard, the vocabulary, which is an important source of verbal literature, is a semantic or synthetic language element that is worth examining. The words of a combination of at least two words are a subject that is addressed in the word series. In this study, where the word spots in Turkmen Turkish spots are studied, the formation is focused on the rules of coming along with the words in the spots that are long ago. In this study, B. Mammetyazov and N. Esenmıradov prepared Turkmen Translations and Translations (Marnrnetyazov vd, 1983) and the translations of the Turkmen Translations and Translations (Sis, 2005) are examined in terms of the vocabulary.

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 640
Atıf : 2.995
2023 Impact/Etki : 0.136
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi