Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 2
Kent Araştırmalarında Sosyolojik Bir Kavram Olarak Yeniden Ölçeklenme: İstanbul Kent-bölgesinin Oluşumu ve Balıkesir’e Etkisi
2023
Dergi:  
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ulus devletler, 1980 sonrası sermaye birikiminde avantajlı yeni mekânlar oluşturarak, küresel dinamiklerin merkezinde yer alan kentleri ve kent-bölgeleri birikim için öne çıkararak yeniden ölçeklenme sürecinin katalizörü hâline gelmiştir. Bu süreçte kentsel müdahaleler yoğunlaşırken bölgede eşitsiz gelişim ortaya çıkmıştır. Eşitsiz gelişimin ve beraberinde mekânsal patlamaların yaşandığı kent-bölgelerde bölge ayrıcalığının ve rekabet potansiyelinin korunması için mekânsal bir iş bölümü yaratılır. Yeni iş bölümünde kentlerin işlevleri farklılaşmaya başlar. Küresel ve yerel dinamikler birlikte hareket eder. Böylece yeni ölçeklenmeler yaratılır. Bu bağlamda Türkiye’deki kentlerin de küresel ve bölgesel ölçekli değişimlerden etkilendiği görülmektedir. Eleştirel kent teorisini odağına alan bu çalışma, Türkiye’deki kent-bölge oluşumunu, mekânsal strateji değişikliğini yeniden ölçeklenme bağlamında ele almaktadır. Türkiye’nin ekonomik belirleyiciliği olan İstanbul kent-bölgesinin oluşum süreci, Balıkesir’in bölgeye dâhil olması ve yeniden ölçeklenmesi analiz edilmektedir. Karma yöntemin kullanıldığı bu araştırmada, nicel ve nitel verilerden yararlanılarak yeniden ölçeklenme süreci çok yönlü bir şekilde irdelenmiştir. Nicel veri kapsamında istatistikî betimsel analizden ve ikincil veri kaynaklarından yararlanılmıştır. Nitel verilerin toplanmasında Balıkesir’in değişimine tanık, değişiminde etkin olan 33 aktörle mülakat yapılmıştır. Mülakat verileri deşifre edildikten sonra MAXQDA programında temalara ayrılarak kodlanmış, analiz edilmiştir. Toplanan veriler neticesinde Balıkesir’in yeniden ölçeklenmesinde İstanbul kent-bölgesinin, merkezî yönetimin aldığı üst ölçekli kararların, yerel düzeydeki kentsel müdahalelerin etkisi olduğu görülmüştür. Balıkesir’e özgü dinamiklerin ise kentin rekabet ve ittifak potansiyelini dönüştürdüğü, kent içi rekabetin yüksek olması nedeniyle kentin atılım gösteremediği gözlemlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Rescaling As A Sociological Concept In Urban Research: The Formation Of İstanbul City-region and Its Effect On Balikesir
2023
Yazar:  
Özet:

Since the early 1980s, nation-states have created new advantageous spaces for capital accumulation and have restructured cities at the center of global dynamics. Therefore, they have gained functionality as catalysts of rescaling processes. In this process, urban interventions increase. This causes uneven development and implosion-explosion in the region. A spatial division of labor is created under the agency of the state to protect privilege and competitiveness in the geography of uneven development. The functions of cities begin to differentiate. Global and local dynamics act together. Thus, new scales/scaling are created. In this context, cities in Turkey are also affected by global and local changes. Based on critical urban theory, this research examines the formation of city-regions and spatial strategies in Turkey in the context of rescaling. İstanbul city region is economically advantageous space in Turkey. This research analyzes the formation process of İstanbul city-region and restructuring of Balıkesir in the region. Mixed method was used in it. Quantitative and qualitative data were utilized to examine the rescaling process in a multidimensional perspective. Statistical descriptive analysis and secondary data sources were used for quantitative data. In qualitative data, 33 actors who were witness and active in the transformation of Balıkesir were interviewed. Data were coded and analyzed using MAXQDA. As a result, it has been observed that the rescaling of Balıkesir has been affected by İstanbul city-region, centralized decision-making in urban policies and local urban interventions. It has been indicated that city-specific dynamics have transformed the potential of competition and alliance. The city has not been able to make great progress due to high intra-city competition.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Güzel Sanatlar; Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 188
Atıf : 142
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini