Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 146
 İndirme 59
Ai̇le İci̇ Kadina Karsi Si̇ddeti̇n Bazi Demografi̇k Degi̇skenlere Gore İncelenmesi̇: Bi̇ngol İli̇ Ornegi̇
2019
Dergi:  
Bingöl Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kendini çok farklı biçimlerde gösterebilen şiddet günümüzde gerek bireysel gerekse toplumsal boyutta sık sık karşılaşabildiğimiz bir olgudur. Şiddet evde, okulda, işyerinde kısaca yaşamın her alanında görülmekle birlikte; fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddet, cinsel saldırı ve kadın cinayetleri şeklinde ortaya çıkabilmektedir.  Kadına yönelik şiddet yaygın bir toplumsal sorundur. Bütün dünyada her yerde, her yaş ve cinsiyete karşı uygulanan bir insan hakkı ihlalidir. Aile içinde şiddet daha çok eşe yönelik ve erkeğin kadına uyguladığı şiddet biçiminde olmaktadır. Kadına yönelik aile içi şiddet, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de farklı türleriyle yaşanmaya devam bir insan hakkı ihlalidir. Uluslararası anlaşmalar devletlere toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama, kadına yönelik aile içi şiddeti önleme noktasında önemli sorumluluklar yüklemektedir. Türkiye'de CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi gibi önemli anlaşmaları imzalamış bir ülke olarak kadın politikaları üretmekle yükümlüdür. 1980'lerde başlayan kadın hareketleri kadına yönelik şiddeti sadece şiddete uğrayan kadına değil, bütün kadınlara yapılan bir haksızlık olarak nitelendirmeye gün yüzüne çıkarmaya başlamıştır. 1990'larda kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için kurumsallaşmalar başlamış, 2000'li yıllarla birlikte sorunun önlenmesi için hem devlet hem tüm kurum ve kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, medya, çalışmalarına hız vermiştir. Ülkemizde her on kadından dördü mutlaka hayatı boyunca şiddetin bir türüne maruz kalmaktadır. Bu çalışmada, aile içi kadına karşı şiddet bazı değişkenlere göre incelenmiştir. Bu değişkenler;  yaş, medeni hal, evlilik süresi, meslek, aylık gelir düzeyi, çocuk sayısı, eğitim durumudur.  Bu araştırma, Bingöl il merkezinde ikamet eden, 18 yaş ve üstü tüm erkek ve kadınlar üzerinde yapılmıştır. Araştırma gurubunu Bingöl il merkezinde oturan 265 kadın (%50.51) ve 259 (%49.42) erkek olmak üzere 524 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına uygun olarak 2 farklı ölçek uygulanmıştır. Bunlardan birincisi “Aile İçi Şiddet Ölçeği (Kadınlar için)” ve “Aile İçi Şiddet Ölçeği (Erkekler için). Diğeri ise hem kadınlar hem de erkekler için ortak olan 21 maddelik “Şiddet Tutum Ölçeği”dir. Bu ölçekler hem kadınlara hem de erkeklere ayrı ayrı uygulanmıştır. Bu makalede, sadece erkeklerden elde edilen bulgulara yer verilecektir. Verilerin analizi SPSS 23.00 programı ile yapılmış ve %95 güven düzeyi ile çalışılmıştır. Sonuçta, bu çalışmadan elde edilen veriler, ülkemizdeki çalışmalarla karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Kadına yönelik aile içi şiddeti önlemede ve azaltmada erkeklerin fiili katkısı da yüksek öneme sahiptir. Bu nedenle erkeklerin şiddeti algılama ve şiddetin neden-sonuç ilişkisini tanımlama biçimi araştırılması gerekli alanların başında görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Related Topics: Demographics Of The People's Republic: Examples Of The People
2019
Yazar:  
Özet:

Violence, which can show itself in very different forms, is a phenomenon that we can often encounter in individual or social dimensions today. Violence can be seen at home, at school, at work, in any part of life; it can occur in the form of physical, psychological and economic violence, sexual assault and female murder. Violence against women is a common social problem. It is a human rights violation that is applied against every age and gender everywhere in the world. Violence in the family is more directed to the spouse and the form of violence the man applies to the woman. Violence against women in the family is a violation of human rights that continues to occur in different forms, as in many parts of the world as in Turkey. The international agreements impose on the states important responsibilities to ensure gender equality and to prevent domestic violence against women. In Turkey, as a country that has signed important agreements such as the CEDAW and the Istanbul Convention, it is obliged to produce women’s policies. The women’s movements, which began in the 1980s, began to reveal the violence against women as an injustice not only against the women who were violated, but against all women. In the 1990s, corporationalizations began to fight violence against women, and in the 2000s, both the government and all the institutions and organizations, civil society organizations, universities, media, have accelerated their work to prevent the problem. Four out of every ten women in our country are subjected to some kind of violence throughout their lives. In this study, violence against women in the family was studied by some variables. These variables are: age, state of civilization, time of marriage, profession, monthly income level, number of children, state of education. This study was conducted on all men and women aged 18 and over who reside in the center of the province of Bingöl. The research group consists of 524 people, including 265 women (50.51) and 259 (49.42) men, who are sitting in the center of the province of Bingöl. In accordance with the purpose of the study, two different scales were applied. The first of them is "The scale of domestic violence (for women)" and "The scale of domestic violence (for men). The other is the 21 article of the "Mass of Violence Attitude" which is common for both women and men. These measurements are applied separately to both women and men. In this article, only the findings obtained from men will be included. Data analysis was done with the SPSS 23.00 program and worked with a 95% confidence level. After all, the data obtained from this study has been analyzed compared to the studies in our country. The real contribution of men to the prevention and reduction of domestic violence against women is also of great importance. Therefore, the investigation of how men detect violence and identify the cause-resultation relationship of violence is seen in the beginning of the necessary fields.

Anahtar Kelimeler:

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Bingöl Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 143
Atıf : 142
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini