Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 82
 İndirme 54
Emâlî ve Şerhleri Bağlamında El-ûşî’nin Eleştirel Yaklaşım Üslûbu
2018
Dergi:  
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Hiç kuşkusuz, Ehl-i sünnet’in akâid metinleri içerisinde en çok ilgi görenlerden birisi Siracüddin Ali b. Osman el-Ûşî’nin, el-Ḳaṣîdetü’l-lâmiyye ve Bedʾü’l-emâlî isimleriyle meşhur olan manzum eseridir. Bu ilginin en somut kanıtı, söz konusu eserin, başta Türkistan olmak üzere, Türkiye, Mısır, Hindistan, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa, İsveç ve daha birçok ülkenin kütüphanelerinde yazma ve matbu nüshalarının bulunmasıdır. Ayrıca etkileyici, akılda kalması ve ezberlemesi kolay bir üsluba sahip olan bu eser üzerine pek çok şerh yazılmıştır. Ûşî’nin bu eserinin diğer bir önemli özelliği de, Mâtüridiyye akâidi alanında yazılan ilk manzum risale olmasıdır. Biz bu tebliğimizde, eserlerinden Hadis ve Fıkıh alanlarında da yetkin olduğu anlaşılan, ancak daha çok kelamcı olarak tanınan el-Ûşî’nin, söz konusu eserinde sergilediği eleştirel yaklaşım üslûbunu kelâm açısından değerlendirmeye çalışacağız. Çünkü onun, Kelam İlmine dair en meşhur ve tekili eseri budur. Mâtürîdî kelamının temel ilkelerini korumayı ve savunmayı hedeflediği açıkça görülen bu eserin, pek çok Osmanlı medresesinde Kelam İlmine bir başlangıç mahiyetinde okutulması ve ayrıca üzerine otuza yakın şerh yazılmış olması, onun özellikle Hanefî-Mâtürîdî çevrelerde otorite bir metin olarak seçilmiş olduğunu göstermektedir. Diğer taraftan bu eser, özellikle üslubu ve muhalif fırkalara ve görüşlere yapılan eleştirilerde daha dikkatli, ölçülü ve insaflı bir tutum takınması açısından benzerlerine nispetle dikkat çeken bir farklılık arz etmektedir. Dolayısıyla onun bu yönüyle de değerlendirilmeyi hak ettiği gözükmektedir. Bu itibarla Kelam İlmi alanında böylesine önemli bir eserin, temsil ettiği Mâtürîdîlik ekolü içerisindeki etki ve yansımalarının eleştiri yöntemi ve üslûbu açısından daha yakından tanınmasına katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bunun için öncelikle Emâlî kasidesinden ve şerhlerinden yararlanmaya çalışacağız. Böylece onun tevhid, nübüvvet ve ahiret gibi Kelamın temel meselelerinde kendi görüşlerini teyit edip muhaliflere reddiyelerde bulunurken, hangi prensiplere, ölçülere ve argümanlara dayandığını ana hatlarıyla göstermiş olacağız.

Anahtar Kelimeler:

Null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 4
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini