Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 109
 İndirme 72
İbn Cemâa’nın Derecu’l-meâ‘lî İsimli Bed’ü’l-emâlî Şerhi
2018
Dergi:  
OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Siracüddin Alî b. Osman el-Ûşî (ö. 575/1179) 66 beyitten oluşan genellikle el-Emâlî ve ayrıca Bed’ü’l-Emâlî, el-Kasîdetu’l-Lâmiyye fi’t-Tevhîd, Kasîdet-u yekûlu’l-‘Abd, el-Kasîdetu’l-Hanefiyye ve Lâmiyye-i Kelâmiyye isimleriyle meşhur manzum akâid risalesiyle İslam düşünce tarihine damgasını vurmuş Mâtürîdî kelâmcısı, Hanefî fakîh ve muhaddisi bir alimdir. Söz konusu eseri; özlü ifadeleri, öğretimi ve öğreniminin kolay olması bakımından yaygınlık kazanan ve medreselerde okutulan temel ders kitaplarından birisi olmuştur. el-Emâlî üzerine başta Arapça ve Türkçe olmak üzere birçok dilde şerh yazılmış ve tercümeleri yapılmıştır. Bu şerhler arasında belki de en dikkat çekeni, hicrî VIII. ve IX. yüzyıllarda Mısır ve Şam bölgesinin birçok ilmi disiplinde mütehassıs önde gelen Şafi’î fakîhi, hadîs ve dil alimi olan İzzüddin Muhammed b. Ebi Bekr b. Cemâa’nın (ö. 819/1416) Derecu’l-Meâ’lî fî Şerhi’l-Emâlî isimli eseridir. Çünkü Eş’ârî kimliğiyle İbn Cemâa, özellikle Ehl-i Sünnet kelâmının Eş’ârîlik ve Mâtürîdîlik’ten müteşekkil olduğu fikrinin yaygınlık kazanmaya başladığı bir dönemin alimidir. Tâcüddîn es-Sübkî’nin (ö. 771/1370) talebesi ve Mâtürîdî kelamcılarından Kemâlüddîn İbnu’l-Humâm’ın da (ö. 861/1457) hocası olması ve daha da önemlisi Mâtürîdî bir alimin eserine şerh yazması itibariyle söz konusu fikrin yerleşmesinde onun, önemli bir konuma sahip olduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla bu tebliğde söz konusu dönemin hususiyetini görmek maksadıyla örnek bir çalışma olması bakımından İbn Cemâa’nın Derecu’l-Meâ’lî’si ana hatlarıyla tanıtılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

İbn Cemâa’nin Derecu’l-meâ‘lî İsimli Bed’u’l-emâlî Serhi
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


OŞ DEVLET ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ İLMİ DERGİSİ

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 4
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini