Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 22
 İndirme 9
Yabancı Dil olarak Türkçe Öğretimi Alanında Yazılmış Yüksek Lisans Tezlerinde Geçen Anahtar Kelimelere İlişkin Bir İçerik Analizi
2021
Dergi:  
Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi alan yazınında çalışılmış yüksek lisans tezlerinde geçen anahtar kelimelerinin kullanım sıklığını ortaya koymak ve bu doğrultuda alan yazınında yüksek lisans tezlerinde hangi konularda yoğunlaştığını belirmeye çalışmaktır. Çalışmanın örneklemini 2015-2021 yılları arasında yayımlanmış 90 bilimsel yüksek lisans tezleri oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmış; veriler içerik analizi tekniğiyle konularına göre gruplandırılmıştır. Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi alanında yazılmış yüksek lisans tezlerinde geçen anahtar kelimeler temel dil becerilerinden dil öğretim yöntemlerine; dünyada ve Türkiye’de Türkçe öğretiminden öğretmen yeterliliklerine kadar birçok farklı tema altında sınıflandırılmıştır.Bu temalar şunlardır: Dil öğretimi,dil öğretim kuramları, dil öğretim yöntem ve teknikleri,yabancı dil olarak Türkçe öğretimi tarihçesi,dünyada ve Türkiye’de Türkçe öğretimi, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde temel beceriler,yabancı dil olarak Türkçe öğretim programı, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde materyal ve teknoloji kullanımı, Türkçe okutmanlarının yeterlilikler, Öğrenci yeterlilikleri/ becerileri/ başarıları, kültür öğretimi temalarıdır. Araştırma sonucunda 2015-2021 yılları arasında en çok çalışılan dil becerisinin okuma becerisidir. Okuma becerisinin sonra en fazla frekans oranına sahip olan yazma beceri alanıdır. Dinleme ve konuşma becerisiyle ilgili anahtar kelimelerinin frekansı düşük tespit edilmiştir. Alanda bu becerilerle ilgili çalışmaların arttırılması gerektiği düşünülmektedir. Bazı temalarda anahtar kelime sayı ve frekansının düşük olması belirtilen yıllarda konu ile ilgili çalışmaların yetersiz olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

An analysis of content related to past keywords in the master theses written in the field of Turkish as a foreign language teaching
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to reveal the frequency of use of the keywords passed in the master's theses studied in the field of Turkish Teaching as a Foreign Language and to try to determine which subjects are focused in the master's theses in this field. The sample of the study consists of 90 scientific master theses published between 2015 and 2021. Qualitative research methods used the document review method; the data is grouped according to the subjects by content analysis technique. Keywords passing in the master's theses written in the field of Turkish language teaching are classified under many different topics from basic language skills to language teaching methods; from Turkish language teaching in the world and in Turkey to teaching qualifications.These topics include: language teaching,language teaching theories, language teaching methods and techniques,Turkish teaching history as a foreign language,Turkish teaching in the world and in Turkey,Turkish teaching as a foreign language,Turkish teaching program as a foreign language,Turkish teaching material and technology use as a foreign language,Turkish teaching skills,Student qualifications/capacity/capacity/capacity/capacity/capacity/capacity/capacity/capacity/capacity/capacity/capacity The study found that reading skills were the most studied language skills between 2015 and 2021. It is the field of writing that has the highest frequency rate after reading skills. The frequency of keywords related to listening and speaking skills has been detected low. It is believed that the work on these skills should be enhanced. In some topics, the number and frequency of keywords are low indicates that the work on the subject is insufficient in the indicated years.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 256
Atıf : 1.159
Uluslararası Güncel Eğitim Araştırmaları Dergisi