Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 46
 Görüntüleme 97
 İndirme 26
Covid-19 Salgını Döneminde Psikolojik Sağlamlığın Yordayıcısı Olarak Yaşam Anlamı ve Kaygı
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı psikolojik sağlamlığın yordayıcısı olarak yaşam anlamı ve durumluk kaygının incelenmesidir. Bunun yanında; psikolojik sağlamlık, yaşam anlamı ve durumluk kaygının demografik değişkenlere göre incelenmesi de hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemini 598 yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Connor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Durumluk Kaygı Ölçeği ve Yaşam Anlamı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS 23 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada; ilişkisiz örneklemler için t-test, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizi teknikleri kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, katılımcıların durumluk kaygı ve psikolojik sağlamlıklarının cinsiyet ve Covid-19 ile ilgili gelişmeleri takip etme değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı gözlenirken; mevcut ve aranan anlamın cinsiyet ve Covid-19 ile ilgili gelişmeleri takip etme değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermediği gözlenmiştir. Sağlıklı beslenme, spor yapma, hobilerine zaman ayırma ve teknoloji kullanım sıklığı değişkenlerine göre durumluk kaygı, mevcut anlam ve psikolojik sağlamlığın anlamlı düzeyde farklılaştığı görülürken; aranan anlamın anlamlı düzeyde farklılaşmadığı gözlenmiştir. Yaş, uyku saati ve iş durumu değişkenlerine göre durumluk kaygı, mevcut ve aranan anlam, psikolojik sağlamlık anlamlı düzeyde bir farklılaşma göstermektedir. Psikolojik sağlamlık ile durumluk kaygı arasında negatif yönlü, mevcut anlam arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Durumluk kaygı ve mevcut anlam arasında negatif yönde bir ilişki tespit edilmiştir. Psikolojik sağlamlık, durumluk kaygı ve mevcut anlam değişkenleri ile aranan anlam arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Durumluk kaygı ve mevcut anlam değişkenleri birlikte, psikolojik sağlamlık ile anlamlı bir ilişki sergiledikleri görülmektedir. Söz konusu iki değişken psikolojik sağlamlık puanlarındaki değişimin %34’ünü açıklamaktadır. Çalışmanın 17.07.2020 tarihinde Gaziantep Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulu Komisyonundan alınan 73628654/604.01.01/33631 sayılı etik kurul izni bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Life Meaning and Anxiety As A Contributor To Psychological Well-being During The Covid-19 Infection Period
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The objective of this research is to study the meaning of life and condition concern as a contributor to psychological stability. In addition, it is also aimed at studying psychological stability, meaning of life and condition concern according to demographic variables. The study was conducted by 598 adults. The study used the Connor-Davidson psychological well-being scale, the conditional anxiety scale and the life meaning scale as data collection tools. The research data was analyzed using the SPSS 23 package program. In the research; t-test, ANOVA, correlation and regression analysis techniques have been used for non-related samples. According to the results of the analysis, the participants’ state anxiety and psychological stability were observed significantly differentiated according to the variables of tracking the developments related to gender and Covid-19; the current and sought meaning was not observed significantly differentiated according to the variables of tracking the developments related to gender and Covid-19. Healthy nutrition, sports, time for hobbies, and technology use frequency variables according to state anxiety, existing meaning and psychological strength appear to vary significantly; the meaning sought not vary significantly. Depending on the age, sleep time and work condition variables, state anxiety, existing and sought meaning, psychological stability shows a significant level of differentiation. There has been a positive relationship between psychological stability and state anxiety between a negative, current meaning. A relationship in a negative direction between the situation anxiety and the present meaning has been detected. There has been no meaningful relationship between psychological stability, state anxiety and existing meaning variables and the sought meaning. Situational anxiety and existing meaning variables together appear to show a meaningful relationship with psychological stability. These two variables describe the change of 34% in the psychological stability scores. The study has the ethical board license number 73628654/604.01.01/33631 obtained from the Commission of Social and Human Sciences of the University of Gaziantep on 17.07.2011.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.020
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini