Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 61
 İndirme 6
Halk Egemenliği Kavramının Türk Dinî Düşüncesine Girişi Üzerine Sosyolojik Bir Araştırma
2020
Dergi:  
Harran İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

      Avrupa’da din savaşlarının neden olduğu kargaşaya tepki olarak ortaya çıkan doğal hukuk teorilerine göre insanlar doğarken, birbirleri üzerinde herhangi bir hâkimiyet/efendilik iddia edecek şekilde bir ayrıcalıkla doğmazlar. Bu hukuk teorileri Avrupa’da hâkimiyetin, bir kişinin keyfi iradesi yerine eşit şekilde özgür olan insanların rızasına dayanması gerektiği düşüncesini güçlendirmiş ve toplumun daha geniş kesimlerini seferber ederek Batı dünyasının siyasi hayatında radikal değişikliklere neden olmuştur. Batı’da yaşanan bu dönüşümün etkisiyle 19. yüzyılda halk egemenliği kavramı, Osmanlı Devleti’nin siyasi hayatına da girmiştir. Türkiye’de modern dönemle birlikte din-toplum ve din-siyaset ilişkilerinin neye benzediğinin tarihsel sosyolojik tespiti hem bugünün hem de geleceğin neye benzediği/benzeyeceği hakkında bize fikir vermesi açısından önemlidir. Dinî düşünürler, halk egemenliğini dinî terimlerle dinîleştirip halkı seferber etmek istemiştir. Türk dinî düşüncesi, halkı gerçekten kendi kendisinin efendisi yapmak gibi modern ahlaki bir düzeni amaçlamamıştır. Dinî düşünce, halkı kullanarak devleti kurtarmayı hedeflediği için halk egemenliği kavramına da araçsal bakmıştır. Bu bağlamda çalışmamızda modern halk egemenliğinin, Türk dinî düşüncesine girişi ele alınacaktır. Çalışmamız nitel bir yaklaşımla, birer bilgi ifadesi olan halk egemenliği, meşrutiyet, cumhuriyet ve demokrasi kavramlarına ilişkin, dönemin dinî düşüncesini temsil ettiğini düşündüğümüz kişilerin yazdıkları metinler üzerinde, bu kavramların yorumlanmasından ibaret olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

A Sociological Research On The Entry Into The Turkish Religion Of The People's Sovereignty Cabinet
2020
Yazar:  
Özet:

According to the natural law theories that arise in Europe as a response to the confusion caused by religious wars, when people are born, they are not born with a privilege in such a way as to claim any sovereignty or sovereignty over each other. These theories of law have strengthened the idea that the rule in Europe should be based on the pleasure of the people who are equally free instead of the pleasant will of a person, and have led to radical changes in the political life of the Western world by moving the wider sections of society. With the influence of this transformation in the West in the 19th century, the concept of popular sovereignty entered the political life of the Ottoman State. The historical sociological determination of what the religious-social and religious-political relations are like in Turkey with the modern era is important in terms of giving us an idea of what the present and the future are like. They wanted to make the people worshipped, and they wanted to make the people worshipped. The Turkish religious thought did not intend a modern moral order as to make the people truly their own master. Religious thought, as it aimed to save the state by using the people, has also seen the concept of public sovereignty as a means. In this context, our work will address the entrance to the modern people’s sovereignty, the Turkish religious thought. Our work, with a quality approach, will be the interpretation of these concepts on the texts written by the persons we think represent the religious thought of the period, concerning the concepts of public sovereignty, legitimacy, republic and democracy, which are an expression of information.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Harran İlahiyat Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 636
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini