Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
Ye’cûc ve Me’cûc ile Birlikte Hareket Etmenin Cehennemliklerin Sayısını Artıracağıyla İlgili Hadisler Üzerine Bir İnceleme
2018
Dergi:  
Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kur’ân-ı Kerîm’de ve hadislerde Ye’cûc ve Me’cûc kelimesi geçmektedir. Bu kelime Hz. Peygamber’in yaşadığı dönemde “zalim, müşrik ve bozguncu insanlar topluluğu”nu niteleyen bir sıfat olarak kullanılırken ilerleyen dönemlerde anlam kaybına uğramış ve düşman görülen kavimler bu kelimeyle isimlendirilmeye başlanmıştır. Böyle bir bakış açısıyla nakledilen rivâyetler temel tefsir ve hadis kaynaklarına girmiş ve müslümanlar nezdinde doğru olmayan bir Ye’cûc ve Me’cûc anlayışı ortaya çıkmıştır. Bu makalenin gayesi, temel hadis kaynaklarında geçen ve “Ye’cûc ve Me’cûc ile birlikte hareket etmenin cehennemliklerin sayısını artıracağını” haber veren rivâyetleri sened ve metin yönünden tahlil etmek ve konuyla ilgili daha doğru bakış açılarının geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Zira İslâm düşünce tarihi boyunca Ye’cûc ve Me’cûc ile ilgili isabetli olmayan görüşler müslümanların kafasını karıştırmış, onları sağlıklı değerlendirme yapma imkânından mahrum bırakmış, âyet ve hadislerin yanlış yorumlanmasına neden olmuştur. Kur’ân-ı Kerîm’in nazil olduğu dönemde Ye’cûc ve Me’cûc kelimesinin “isim” değil “sıfat” olarak kullanıldığı, Enbiyâ sûresinin 96. âyetinde geçen Ye’cûc ve Me’cûc ile kast edilenlerin “ikinci sûrun üfürülmesiyle birlikte diriltilen ve mahşer meydanına doğru sel gibi akıp giden günahkâr, zalim, kâfir, münafık ve müşrikler topluluğu” olduğu, Kehf sûresinin 94. âyetinde geçen Ye’cûc ve Me’cûc ile kast edilenlerin ise, “Zülkarneyn’in yaşadığı dönemde dünyada bulunan, etraflarına büyük zararlar veren, işgalci, sömürgeci ve bozguncu insanlar topluluğu” olduğu anlaşılmaktadır. Bir başka ifadeyle her iki âyette de Ye’cûc ve Me’cûc ile “belirli bir ırk veya kavim” değil, tam tersine “muhtelif ırk ve renklerdeki bütün zâlim, kâfir, müşrik, mücrim, münafık, fâsık ve müfsitler topluluğu” kastedilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A review of the hadiths related to increasing the number of hell cities by moving together with Ye'cûc and Me'cûc
2018
Yazar:  
Özet:

The Qur’an and the Qur’an and the Qur’an and the Qur’an and the Qur’an and the Qur’an. This word is Hz. The Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) used as a rule that describes the "crime, miserable and corrupt people's community" in the period of advance, the meaning of the people that are seen as enemies has been lost and the people that are seen as enemies have begun to be named by this word. Thus, the righteousness of the righteous and the righteousness of the righteous and the righteousness of the righteous and the righteousness of the righteous and the righteousness of the righteous and the righteous. The purpose of this article is to evaluate the rivers that pass in the basic hadith sources and report that "moving with Ye'cûc and Me'cûc will increase the number of hellishnesses" in the sense and text direction and to contribute to the development of more accurate views on the subject. Thro the history of Islamic thought, unsuitable opinions about Ye'cûc and Me'cûc mistaken the heads of Muslims, deprived them of the possibility of making healthy assessments, and caused the wrong interpretation of the verses and hadits. The Qur’an was revealed at the time when the word ‘Y’cûc’ and ‘Me’cûc’ were used as ‘name’ and ‘sfat’ and ‘Y’cûc’ and ‘Me’cûc’ were meant in the 96th verse of the Qur’an, ‘The two people who were resurrected with the flood of the second Qur’an and went like a flood to the square of Mahsher, the unbelievers, the disbelievers and the members of the Qur’an’s Qur’an’an’s Qur’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an’an. In the Qur’an, the Qur’an says: “There is a group of people in the world in the time of Zulkarneyn’s life, who are great harm to their surroundings, who are occupational, colonial, and corrupt.” In other words, in both verses, Ye'cûc and Me'cûc and not "a certain race or people" but rather "all the unbelievers, the unbelievers, the messengers, the criminals, the refugees, the fassists and the fassists in various races and colors."

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 214
Atıf : 177
Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi