Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 12
19. Yüzyıl Divan Şairi Hilmî Kıbrısî Efendi’nin Şiirlerinde Tasavvuf İzleri
2020
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

19. yüzyıl Divan edebiyatının tanınmış şairlerinden Hilmî Kıbrısî Efendi, 1783’te Kıbrıs’ta doğmuştur. İyi bir eğitim aldığı, Arapça ve Farsça dillerine hakim, alim bir kişi olduğu kaynaklarda belirtilmiştir. Hilmî Kıbrısî Efendi, uzun yıllar Kıbrıs’ta müftülük, Büyük Medrese’de müderrislik, II. Mahmut Kütüphanesi’nde kütüphane nazırlığı ve şeyh seb’alık görevlerini ifa etmiştir. Tasavvuf, Türklerin İslamiyeti kabulüyle Orta Asya’da yayılmış ve Orta Asya’dan göç eden dervişlerle birlikte Anadolu’ya ulaşmıştır. Kıbrıs’ın Türkler tarafından 1571’de fethiyle Anadolu’dan Kıbrıs’a iskan edilenler arasında bulunan Mevlevi şeyhleri ile de tasavvuf adaya gelmiştir. Kıbrıs’ta 1593 yılında inşa edilen Lefkoşa Mevlevihanesi, tasavvufun adada gelişip yaygınlaşmasında önemli rol oynamıştır. Divan şairleri din, tasavvuf, aşk ve tarikat unsurlarını şiirlerinde işlerken, Hilmî Kıbrısî Efendi de geleneğe uyarak Divançe’sinde bu unsurları kullanmıştır. Lefkoşa Mevlevihanesi’nde sıklıkla düzenlenen ayinlerde şeyhler tarafından Mevlana şiirlerinin okunması Hilmî Kıbrısî Efendi’yi etkilemiş ve onun tasavvuf özellikleri taşıyan şiirler kaleme almasına yol açmıştır. Bu çalışmada Hilmî Kıbrısî Efendi’nin şiirlerine yansıyan tasavvuf özellikleri incelecektir.

Anahtar Kelimeler:

19th. The Poetry Of The Century In The Poetry Of The Poetry Of The Century
2020
Yazar:  
Özet:

A famous poet of the 19th century Divan literature, Hilmî Kybrısî Efendi, was born in 1783 in Cyprus. He has received a good education, he is a knowledgeable person, who has knowledge of Arabic and Persian languages. The Lord of the Covenant, the Lord of the Covenant, the Lord of the Covenant, the Lord of the Covenant, the Lord of the Covenant. In the Mahmut Library, he performed the library’s charity and the shaykh’s responsibilities. Tasavvuf arrived in Anatolia with the Turks accepting Islamism, spread in Central Asia and with the Darwish who migrated from Central Asia. With the conquest of Cyprus by the Turks in 1571 from Anadolu to Cyprus, the Mevlevi shelters and Tasavvuf arrived on the island. The Lefkoşa Mevlevihanesi, built in 1593 in Cyprus, played an important role in the development and spread of Tasavvuf on the island. The poets of Divan work with the elements of religion, tasavvuf, love and tarikat in their poems, while the Hilmî Cypriot Lord also used these elements in Divançe according to the tradition. The reading of the poems of Mevlana by the Chechers in the rituals frequently held in Lefkoşa Mevlevihanesi influenced the Hilmî Cyprus Efendi and led to his poems carrying the tasavvuf characteristics to get pened. In this study, we will explore the characteristics of Tasavvuf reflecting the poems of the Hilmî Cypriot Lord.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 878
Atıf : 1.748
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini