Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 42
 İndirme 9
Evlilik Çatışması ve Çatışma Çözüm Stillerinin Mutluluk Düzeyleri Açısından İncelenmesi
2020
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı evlilik çatışması ve çatışma çözüm stillerinin mutluluk düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırma değişkenlerinin incelenmesinde, kişilerin demografik değişkenlerinin araştırma değişkenleri ile karşılaştırması yapılarak, katılımcıların kişisel değişkenleri bakımından araştırma değişkenlerinin farklılaşma düzeyleri incelenmiştir. Araştırma anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların evlilik çatışmalarını belirlemek amacıyla Doç. Dr. Zeynep Hatipoğlu Sümer (1993) tarafından geliştirilen ‘Evlilik Yaşamı Anketi’ kullanılmıştır. Aynı zamanda katılımcıların çatışma çözüm stillerinin belirleyebilmek için Ayça Özen Çıplak (2006) tarafından geliştirilen ‘Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği’ kullanılmıştır. Son olarak katılımcıların mutluluk düzeylerinin belirlenebilmesi için ise Fletcher ve arkadaşları (1990) tarafından geliştirilen ‘İlişkilerde Mutluluk Ölçeği’ kullanılmıştır. Araştırma İstanbul sınırları içerisinde yaşayan evli bireyleri (500 kişi) içermektedir. Araştırmada, betimleyici ve karşılaştırmalı istatistiksel analiz yöntemleri uygulanmıştır. Hazırlanan anket SPSS 22.0 for Windows paket programında güvenirlik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada kullanılan anket verilerinin güvenilirliğini ölçmede Cronbach’s Alpha yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında; araştırmada çiftlerin evlilik çatışması düzeyleri ile çatışma çözüm stilleri düzeyleri arasında %78,6 düzeyinde pozitif yönlü anlamlı doğrusal bir ilişki bulunmuştur. Katılımcıların evlilik çatışma düzeyleri arttıkça çatışma çözüm stilleri düzeyleri de artmaktadır (p ˂ 0,05). Ayrıca; evlilik Çatışması ile olumsuz çatışma çözme alt boyutu (r=,262; p<0,01), geri çekilme alt boyutu (r=,247; p<0,05), ÇBMÖ Düzen (r=,232; p<0,01) ve mutluluk (r=,002; p<0,05) arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkili bulunmuştur. Çatışma çözme genel boyutu ile mutluluk düzeyi (r=,048; p<0,05) arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Son olarak çatışma çözme alt boyutları ile mutluluk arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Olumsuz çatışma çözme alt boyutu (r=,220; p<0,05), boyun eğme alt boyutu (r=,203; p<0,05) ve geri çekilme alt boyutu (r=,249; p<0,05) mutluluk düzeyleri üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Marriage Disagreement and Disagreement Solution Styles Review From The Level Of Happiness
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the impact of marriage conflict and conflict-solving styles on happiness levels. In the study of the research variables, comparing the demographic variables of individuals with the research variables, the levels of differentiation of the research variables in terms of the personal variables of participants were studied. The research was conducted by the method of survey. To determine the marriage conflicts of the participants. The "Marriage Life Survey" was developed by Dr. Zeynep Hatipoğlu Sümer (1993) and used. It was also used the 'Conflict Solution Styles Scale' developed by Ayça Özen Naked (2006) to determine the conflict solution styles of participants. Finally, to determine the happiness levels of the participants, the 'Happiness in Relationships' was developed by Fletcher and his friends (1990) and was used to determine the happiness levels of the participants. The study includes married individuals (500 persons) living within the border of Istanbul. In the research, illustrative and comparative statistical analysis methods have been applied. The prepared survey was subject to reliability analysis in the SPSS 22.0 for Windows package program. Cronbach’s Alpha method was used to measure the reliability of the survey data used in the study. According to the research findings, the study found a positive, meaningful linear relationship between the levels of marriage conflict and the levels of conflict resolution at 78.6%. As the levels of marriage conflict of participants increase, the levels of conflict resolution styles also increase (p 0,05). Moreover, there has been a positive significative link between the negative conflict resolution sub-dimensional (r=,262; p<0,01), the retreat sub-dimensional (r=,247; p<0,05), the CMO Order (r=,232; p<0,01) and happiness (r=,002; p<0,05) and the negative conflict resolution sub-dimensional (r=,262; p<0,01). There was a positive meaningful relationship between the overall dimension of conflict resolution and the level of happiness (r=,048; p<0,05) Finally, there were meaningful relationships between the subdimensions of conflict resolution and happiness. The negative conflict resolution subdimensional (r=,220; p<0,05), the neck subdimensional (r=,203; p<0,05) and the retreat subdimensional (r=,249; p<0,05) have a positive and meaningful relationship over happiness levels.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 334
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini