Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 71
 İndirme 4
Evlilik Uyumunun Kisilik Ozellikleri, İliskiye Dair İnanclar ve Catisma Cozum Stilleri Baglaminda Yordanmasi (diyarbakir İli Ornegi)
2021
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mevcut araştırmada evlilik uyumu ile kişilik özellikleri, ilişkiye dair inançlar ve çatışma çözüm stilleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı ve bazı demografik değişkenler arasında evlilik uyumu açısından anlamlı düzeyde bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca evlilik uyumunun, kişilik özellikleri, ilişkiye dair inançlar ve çatışma çözüm stilleri bağlamında yordanması amaçlanmıştır. Araştırma 292 kadın ve 364 erkek olmak üzere 656 evli birey ile yürütülmüştür. Araştırmaya katılan evli bireylere Çift Uyum Ölçeği (ÇUÖ), Beş Faktör Kişilik Ölçeği (BFKÖ), İlişki İnanç Envanteri (İİE), Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği (ÇÇSÖ) ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için, Pearson korelasyon katsayısı, tek yönlü ANOVA ve adımsal regresyon analizi yöntemleri uygulanmıştır. Çift uyumu toplam puanları ile olumlu çatışma, dışadönüklük, uyumluluk, özdisiplin ve gelişime açıklık boyutları arasında olumlu yönde; olumsuz çatışma, nörotiklik, anlaşmazlık zarar verir, cinsiyetler farklıdır ve eşler değişmez boyutları arasında ise olumsuz yönde anlamlı ilişki belirlenmiştir. Evli bireylerin evlilik uyumlarının, cinsiyet, yaş, çocuk sayısı ve evlenme biçimi değişkenlerine göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Evlilik uyumunu yordayan en güçlü değişkenlerin kişilik özelliklerinden nörotiklik, çatışma çözüm stillerinden olumlu çatışma, olumsuz çatışma ve geri çekilme, ilişkiye dair inançlardan ise, eşler değişmez ve anlaşmazlık zarar verir olduğu bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ilgili alanyazın ışığı altında tartışılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Prediction Of Marital Adjustment In The Context Of Personality Traits, Relationship Beliefs and Conflict Resolution Styles (sample Of Diyarbakir)
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, whether there is a significant relationship between the personality traits, relationship beliefs, and conflict-resolution styles and whether there is any significant difference between some demographic variables with respect to marital adjustment were investigated. Additionally, the prediction of marital adjustment regarding personality traits, relationship beliefs, and conflict resolution styles was aimed. The study was conducted with 656 married individuals in total: 292 women and 364 men. Dyadic Adjustment Scale (DAS), Five-Factor Personality Inventory (FFPI), Relationship Beliefs Inventory (RBI), Conflict Resolution Styles Inventory (CRSI), and Personal Information Form were applied to the married couples in the research. The Pearson correlation coefficient methods, one-way ANOVA analysis, and stepwise regression analysis were used to analyze the data obtained. A positive relationship was found between total scores of dyadic adjustments and positive conflict, extraversion, agreeableness, conscientiousness, and openness to experience scales. A negative relationship was found between total scores of dyadic adjustment scale and negative conflict, neuroticism, disagreement is destructive, genders are different and partners don’t change subscales. It has been concluded that the marital adjustment of the individuals varies according to their gender, age, number of children, and marriage formation type variables. It has also been found that the strongest variables that predict marital adjustment are neuroticism in terms of personality traits, positive conflict, negative conflict, and withdrawal in terms of conflict-resolution styles, and partners don’t change and disagreement is destructive in terms of relationship beliefs. The results obtained were tried to be discussed under the light of the relevant literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.934
Atıf : 11.549
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini