Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 47
 İndirme 12
Televizyon Bağımlısı İlkokul Öğrencilerinin Bağımlılık Düzeylerine Motivasyonel Görüşme Psiko Eğitim Programının Etkisi
2019
Dergi:  
Milli Eğitim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz: Bu araştırmanın amacı, televizyon bağımlısı ilkokul öğrencilerine grup yaşantısı yoluyla ve literatür desteğiyle, televizyon bağımlılıklarını önleyebil- mek düşüncesiyle hazırlanan Motivasyonel Görüşme Tekniğine dayalı olarak geliştirilen Televizyon Bağımlılığını Önleme Psiko-Eğitim Programının etkilili- ğini araştırmaktır. Çalışma, deney ve kontrol gruplu ön test son test uygulan- masına dayanan, yarı deneysel desende düzenlenmiştir. Araştırmada, gönüllü ilkokul öğrencilerinin katılımı ile oluşturulan 16 kişilik deney grubu ile deney grubu ile benzer demografik özelliklere sahip 16 kişilik kontrol grubu yer almış- tır. Eğitimden önce her iki gruba da ön test uygulanmıştır. Ön-testin ardından deney grubuna 5’i grup uygulaması, 1’i izleme olmak üzere toplam 6 oturum- luk Motivasyonel Görüşme Tekniğine dayalı geliştirilen Televizyon Bağımlılığını Önleme Psiko-Eğitim Programı uygulanmıştır. Eğitimin ardından her iki gruba da son-test uygulanmıştır. Araştırmada, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişi- sel Bilgi Formu ile Balantekin (2009) tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılan Televizyona Bağımlılık Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda deney grubu ile kontrol grubu arasında ön test puanları açısından anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. 5’i grup uygulaması, 1’i izleme olmak üzere toplam 6 oturumluk Motivasyonel Görüşme Tekniğine dayalı geliştirilen Televizyon Bağımlılığını Önleme Psiko-Eğitim Programının ardından uygulanan son test puanlarına bakıldığında, deney grubunun kontrol grubundan olumlu olarak anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Elde edilen bulgular literatür ışığında değerlendirilmiş ve televizyon bağımlısı üniversite öğrencilerinin tele- vizyon bağımlılığı düzeylerinin azalmasında/düşmesinde Motivasyonel Görüş- me Tekniğine dayalı geliştirilen Televizyon Bağımlılığını Önleme Psiko-Eğitim Programının etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Programın etkililiğini test etmek amacıyla izleme ölçümünün yapılabileceği, yapılacak yeni bir çalışmada bir pla- sebo grubunun da oluşturulabileceği, önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Televi̇zyon Bagimlisi İlkokul Ogrenci̇leri̇ni̇n Bagimlilik Duzeyleri̇ne Moti̇vasyonel Gorusme Psi̇ko Egi̇ti̇m Programinin Etki̇si̇
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of this research is to investigate the effectiveness of the TV addiction prevention psycho-education program developed on the basis of the TV addiction technique prepared with the support of literature and can prevent TV addiction through group life. The study, experiment and control group pre-test is implemented in a semi-experimental design based on the last test. The study included a 16-person experimental group created with the participation of volunteer primary school students and a 16-person control group with demographic characteristics similar to the experimental group. Both groups were tested prior to training. After the pre-test, the experiment group has 5 group applications, 1 follow-up, and a total of 6 sessions-Luke Motivational Conversation Technique based on the Television Addiction Prevention Psycho-Education Program implemented. After the training, the two groups were tested. In the study, the researchers used the TV Addiction Scale for validity and reliability studies, developed by Balantekin (2009) with the Personal-Inflammation Information Form prepared by the researcher. The analysis of the data found that there was no significant difference between the test group and the control group in terms of the pre-test points. With regard to the latest test scores implemented after the Prevention of Television Addiction Psycho-Education Program developed on the basis of a total of 6 sessions, including 5 group application, 1 monitoring, the experimental group has found that it differs positively significantly from the control group. The findings obtained were evaluated in the light of literature and the conclusion was that the Prevention of Television Addiction Psycho-Education Program developed on the basis of the Motivational Opinion-me Technique in the reduction/down levels of tele-vision addiction of television-dependent university students was effective. In order to test the effectiveness of the program, monitoring measurements can be done, and a pla-sebo group can also be created in a new study.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Milli Eğitim Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.379
Atıf : 10.094
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini