Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 30
 Görüntüleme 96
 İndirme 47
Serbest Zaman Doyumu, Serbest Zamanda Sıkılma Algısı ve İş Tatmini İlişkisi: Akademisyenler Üzerine Bir Araştırma
2019
Dergi:  
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, akademisyenlerin serbest zaman doyumu, serbest zamanda sıkılma algısı ve iş tatmin düzeylerindeki farklılıkları ortaya koymaktır. Aynı zamanda, serbest zaman doyumunun ve serbest zamanda sıkılma algısının katılımcıların iş tatminini yordama gücünü belirlemektir. Çalışmanın örneklem grubunu toplam 129 kadın ve 118 erkek akademisyen oluşturmuştur. Katılımcılar “Serbest Zaman Doyum Ölçeği-SZDÖ” (Gökçe ve Orhan, 2011), “Serbest Zamanda Sıkılma Algısı Ölçeği-SZSAÖ” (Kara ve ark., 2014) ve “Minnesota İş Tatmini Ölçeği’ni-MİTÖ” (Baycan, 1985) cevaplamışlardır. Verilerin analizi için betimsel istatistikler, t-testi, MANOVA, ANOVA ve regresyon testleri kullanılmıştır. Bağımsız örneklemler için yapılan t-testi analizi sonuçları, kadın ve erkek katılımcıların; “SZDÖ”nün “Rahatlama”, "SZSAÖ”nün “Sıkılma”, ile “MİTÖ”nün “Dışsal Tatmin” ortalama puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. MANOVA analizi sonuçları, bireylerin serbest zaman faaliyetlerine katılım durumu değişkeninin “SZDÖ”, “SZSAÖ” ve “MİTÖ”nin  puanları üzerindeki temel etkisinin anlamlı olduğunu göstermiştir ve hangi bağımlı değişkenin çok değişkenli anlamlılığa katkı sağladığını belirlemek amacıyla yapılan analiz sonuçlarına göre ise, “SZDÖ”nün “Rahatlama”, “SZSAÖ”nün “Sıkılma” ile “Doyumsuzluk” ve “MİTÖ”nün “İçsel Tatmin” ile “Dışsal Tatmin” alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Anlamlı farklılığın tespit edildiği, “SZSAÖ”nün “Sıkılma” ile “Doyumsuzluk” alt boyutları hariç diğer tüm alt boyutlarda egzersize daha sık katılan akademisyenlerin ortalama puanları diğerlerine göre yüksektir. Yapılan regresyon analizi sonucunda, serbest zaman doyumu ve sıkılma algısının iş tatmininin anlamlı bir yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, katılımcıların iş tatminleri üzerinde serbest zaman sıkılma algısının ve doyumunun etken faktörler olduğu söylenebilir. 

Anahtar Kelimeler:

Serbest Zaman Doyumu, Serbest Zamanda Sikilma Algisi ve İs Tatmi̇ni̇ İli̇ski̇si̇: Akademi̇syenler Uzeri̇ne Bi̇r Arastirma
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to reveal the differences in academics' free time satisfaction, free time fatigue perception and work satisfaction levels. At the same time, it is to determine the ability of the free time satisfaction and the sense of fatigue in the free time to bring the work satisfaction of the participants. The sample group consisted of 129 women and 118 male academics. Participants have responded to "The Free Time Doyum Scale-SZDÖ" (Gökçe and Orhan, 2011), "The Free Time Fatigue Perception Scale-SZSAÖ" (Black and Ark., 2014) and "Minnesota Business Satisfaction Scale-MITÖ" (Baycan, 1985) . For data analysis, visual statistics, t-test, MANOVA, ANOVA and regression tests have been used. The results of the T-test analysis for independent samples showed that the women and men participants had a statistically significant difference between the average score of the "Relationship" of the "SZDÖ", the "Tomning" of the "SZSAÖ" and the "External Satisfaction" of the "MITÖ". The results of the MANOVA analysis showed that the basic impact of the individual’s participation status variable on the points of “SZDÖ”, “SZSAÖ” and “MITÖ” is meaningful, and according to the analysis results made in order to determine which dependent variable contributes to the multi-variable meaning, the “SZDÖ”, “SZSAÖ” and “Smile” and “MITÖ” have statistically meaningful differences in the subdimensions of “Internal Satisfaction” and “External Satisfaction”. Where significant differences are detected, the average scores of academics who are more frequently involved in exercise in all other subdimensions, except the subdimensions of "Smile" and "Incompatibility" of "SZSAÖ" are higher than others. The result of the regression analysis was found that free time satisfaction and fatigue perception were a meaningful promoter of work satisfaction. As a result, it can be said that the perception and satisfaction of free time on the work satisfaction of the participants are factor factors.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 761
Atıf : 7.319
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini