Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 20
 Görüntüleme 109
 İndirme 44
Yetişkinlerde Serbest Zamanda Sıkılma Algısı, Algılanan Sosyal Yetkinlik ve Benlik Saygısı Düzeyinin İncelenmesi
2018
Dergi:  
Uluslararası Spor Egzersiz ve Antrenman Bilimi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmanın amacı; yetişkinlerin serbest zaman sıkılma algısı, algılanan sosyal yetkinlik ve benlik saygısı düzeylerini bazı değişkenlere göre incelemek ve serbest zamanda sıkılma algısı, algılanan sosyal yetkinlik ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi tespit etmektir.  Materyal ve Yöntem: Çalışmanın örneklem grubunda toplam 206 yetişkin birey yer almıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, “Boş Zamanlarda Sıkılma Algısı Ölçeği” (SZSAÖ), “Algılanan Sosyal Yetkinlik Ölçeği” (ASYÖ) ve “Rosenberg Özsaygı Ölçeği” (RÖSÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi için betimsel istatistikler, t-testi, MANOVA ve korelasyon testleri kullanılmıştır.  Bulgular: MANOVA analiz sonuçları, cinsiyet değişkeninin “SZSAÖ” nin tüm alt boyutlarında (sıkılma ve doyumsuzluk) temel etkisinin anlamlı olmadığını göstermiştir. Yapılan t-test analiz sonuçlarına göre ise, “ASYÖ” ve “RÖSÖ”de ortalama puanların cinsiyet açısından anlamlı bir farklılığa neden olmadığı saptanmıştır MANOVA analiz sonuçlarına göre, düzenli fiziksel aktiviteye katılma değişkeninin de bireylerin “SZSAÖ” tüm alt faktörlerinde (sıkılma ve doyum) anlamlı etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında t-test sonuçlarına göre, katılımcıların “RÖSÖ” deki ortalama puanların düzenli fiziksel aktiviteye katılma açısından anlamlı bir farklılık göstermediği ancak katılımcıların “ASYÖ” ortalama puanlarının istatistiksel olarak anlamlı farklılaştığı tespit edilmiştir. Düzenli olarak fiziksel aktiviteye katıldığını belirten bireylerin ortalama puanları diğerlerinden daha yüksektir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda, “SZSAÖ”nin tüm alt boyutlarının algılanan sosyal yetkinlik ve benlik saygısı ile anlamlı ve negatif yönde bir ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar: Serbest zamanda sıkılma algısındaki bireysel farklılıkların bireylerin kendilerine karşı takındıkları negatif ya da pozitif tutumlar ile ilişkili olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

An Investigation Of Adult’s Leisure Boredom, Perceived Social Competence and Self-esteem
2018
Yazar:  
Özet:

Aim: This study aimed to examine the adult’s leisure boredom, perceived social competence and self-esteem level with regard to some variables, and to investigate the correlation between leisure boredom, perceived social competence and self-esteem. Methods: The participants of this study constituted of 206 adults. “Leisure Boredom Scale” (LBS), “Perceived Social Competence Scale” (PSCS) and “Rosenberg Self-Esteem Scale” (RSE) were used to collect data. Descriptive statistics, t-test, MANOVA and Simple Correlation analysis were used to analyze. Results: MANOVA results indicated that the main effect of the gender variable on the sub-dimensions (boredom and satisfaction) of "LBS" were not significant. T-test analysis showed that there were no significant differences between the mean scores of “PSCS” and “RSE” with respect to gender. According to MANOVA results, there was no significant main effect of participation frequency to physical activities on the “LBS” s sub-scales. However, t-test results showed that there were no significant differences in “RSE” scores but there were significant mean differences in “PSCS” scores with regard to participation frequency to physical activities. The analysis also indicated that individuals participate in physical activity regularly have higher average scores. Individuals participated to the physical activities frequently had higher mean scores than others. According to correlation analysis results it was found that all “LBS” s sub-scales have a significant and negative relationship between perceived social competence and self-esteem. Conclusion: It can be said that the individual differences in the perception of leisure boredom is related to the negative or positive attitudes of individuals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Uluslararası Spor Egzersiz ve Antrenman Bilimi Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 189
Atıf : 653
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini