Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
 İndirme 5
SERBEST ZAMANDA SIKILMA ALGISI, BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVE ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ
2022
Dergi:  
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin serbest zamanda sıkılma algısı, beslenme ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkinin farklı değişkenler açısından karşılaştırılmasıdır. Çalışmanın örneklemini gönüllü olarak katılım sağlayan 367 (Kadın 172 - 46,9%, Erkek 195 – 53,1%) üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında demografik bilgi formunun yanı sıra, Iso-Ahola ve Weissinger (1990) tarafından geliştirilen ve Türkçe geçerlilik ve güvenirliliği Kara, Gürbüz ve Öncü (2014) tarafından yapılan “Serbest Zamanda Sıkılma Algısı Ölçeği”, beslenme durumlarına ilişkin durumu belirlemek için Garaulet vd. (2012) tarafından geliştirilen ve Türkçe geçerlilik ve güvenirliliği Arslantaş vd. (2019) tarafından yapılan “Duygusal Yeme Ölçeği” ve MET-dk/haftalık değerlerini belirlemek için “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (IPAQ)” kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki farklılıkları karşılaştırmak için Bağımsız Gruplar T Testi, MANOVA, ANOVA ve Pearson Korelasyon testleri kullanılmıştır. Verilerin istatistik analizinde, cinsiyet değişkeni ile doyumsuzluk arasında erkek katılımcılar lehine anlamlı sonuç bulunmuştur (p<0.05). Ayrıca, Beden Kitle Endeksi değişkeni ile duygusal yeme bozukluğu arasında kilolu olan bireylerin lehine anlamlı bir sonuç bulunmuştur (p<0.05). Haftalık serbest zaman süresi değişkenine ile sıkılma algısı arasında ve MET değerleri arasında anlamlı sonuç bulunmuştur (p<0.05). Haftalık serbest zaman süresi 16 + saat olan bireylerin sıkıldığı fakat MET değerleri açısından bakıldığında 16+ saat serbest zaman süresine sahip olan bireylerin daha aktif olduğu tespit edilmiştir. Rekreasyon aktivitelerine katılma değişkeni ile sıkılma, doyumsuzluk ve duygusal yeme arasında aktivitelere katılım sağlamayan bireylerin lehine anlamlı bir sonuç bulunmuştur (p<0.05). Ayrıca, beslenme değişkeni ile sıkılma ve doyumsuzluk arasında beslenme şartları kötü olan bireyler lehine anlamlı bir sonuç bulunmuştur (p<0.05). Bu bulgulara ek olarak, duygusal yeme bozukluğu ile sıkılma (r=251 p=0.000<0.05) ve doyumsuzluk (r=139 p=0.008<0.05) arasında anlamlı pozitif düşük düzeyde korelasyon katsayısı elde edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma sonuçlarına göre rekreasyon aktivitelerine katılımı daha fazla olan bireylerin, serbest zamanda sıkılma algısı ile beslenme ve fiziksel aktivite düzeylerinin bireylerin fiziksel ve sosyal olarak yaşam kalitelerini iyileştirilmesi için etkili olduğu ortaya koyulmuştur. Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için farklı düzeylerdeki aktivitelerin uygulanarak yeme bozukluğu puanlarına ve sıkılma algısı puanlarına etkisi incelenerek sağlık ve fiziksel uygunluk düzeylerinin boylamsal takibi önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Identifying the relationship between eating, eating and physical activity in free time
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to compare the relationship between the perception of fatigue, nutrition and physical activity levels of university students in terms of different variables. The sample of the study consists of 367 (women 172 - 46,9%, men 195 - 53,1%) university students who voluntarily participate. In addition to the demographic form of information in the data collection, developed by Iso-Ahola and Weissinger (1990) and made by Turkish validity and reliability by Kara, Gürbüz and Advanced (2014) "Self-time fatigue perception scale", Garaulet etc. to determine the condition related to the nutritional conditions. developed by (2012) and Turkish validity and reliability Arslantaş vd. The “International Physical Activity Survey Short Form (IPAQ)” was used to determine the “Emotional Eating Scale” and the MET/min/week values. The Independent Groups Test, MANOVA, ANOVA and Pearson Correlation Tests have been used to compare the differences between the variables. The statistical analysis of the data found meaningful results in favor of male participants between gender variation and insatisfaction (p<0.05). Furthermore, a meaningful result has been found for the benefit of individuals with weight loss between the body mass index variable and emotional eating disorder (p<0.05). A significant result was found between the variable of the weekly free time and the perception of fatigue and between the MET values (p<0.05). Individuals with a weekly free time of 16 + hours are tired but from the point of view of the MET values, individuals with a weekly free time of 16 + hours are more active. A meaningful result has been found to the benefit of individuals who do not participate in activities between the exchange of participation in recreational activities and fatigue, insatisfaction and emotional eating (p<0.05). Furthermore, a meaningful result has been found in favor of individuals with poor nutritional conditions between nutritional variations and fatigue and insatisfaction (p<0.05). In addition to these findings, a significant positive low level correlation rate was achieved between emotional eating disorder and fatigue (r=251; p=0,000<0.05) and insatisfaction (r=139; p=0.008<0.05). As a result, the results of this study have shown that individuals with greater participation in recreational activities, with the sense of fatigue in their leisure time and the levels of nutrition and physical activity are effective in improving the physical and social quality of life of individuals. To improve the quality of life by applying activities at different levels to study the impact on eating disorders and fatigue perception points, long-term monitoring of health and physical fitness levels can be recommended.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of The Relationship Between The Perception Of Boredom In Leisure Time, Nutrition and Physical Activity
2022
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to compare the relationships between university students' perception of being bored in leisure time, nutrition and physical activity levels in terms of different variables. The sample of the study consists of 367 (Female 172 - 46.9%, Male 195 - 53.1%) university students who participated voluntarily. In addition to the demographic information form in data collection, the Leisure Perception Scale, Emotional Eating Scale and International Physical Activity Questionnaire Short Form (IPAQ) was used to determine MET-min/week values. Independent Groups T Test, MANOVA, ANOVA and Pearson Product Moment Correlation Coefficient tests were used to compare the differences between the variables and relationships. In the statistical analysis of the data, a significant result was found between the gender variable and dissatisfaction in favor of male participants (p<0.05). In addition to that, a significant result was found between the BMI variable and emotional eating disorder in favor of overweight individuals (p<0.05). Significant results were found between the weekly leisure time variable, the perception of boredom, and the MET values (p<0.05). Significant results was found between the variable of participating in recreational activities and boredom, dissatisfaction and emotional eating in favor of individuals who did not participate in activities (p<0.05). Moreover, a significant result was found between the nutrition variable and boredom and dissatisfaction in favor of individuals with poor nutritional conditions (p<0.05). In addition to these findings, a low positive significant correlation coefficient was obtained between emotional eating disorder and boredom (r=251; p=0.000<0.05) and dissatisfaction (r=139; p=0.008<0.05). As a result, according to the results of this study, it has been revealed that the perception of boredom in leisure time and the level of nutrition and physical activity of individuals who participate more in recreational activities are effective in improving the physical and social quality of life of individuals. Longitudinal follow-up of health and physical fitness levels can be suggested by examining the effects of different levels of activities on eating disorder scores and boredom perception scores to improve physical activity level relating with the quality of life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.142
Atıf : 5.295
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi