Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 85
 İndirme 48
Türkiye’de Döviz Kuru Oynaklığı ve Hanehalkı Harcamaları Arasındaki İlişki
2019
Dergi:  
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty
Yazar:  
Özet:

Tüketim harcamaları, ekonomik büyümeyi etkileyen temel faktörler arasında yer almaktadır.  Tüketim temelli ekonomik büyüme gösteren Türkiye gibi ülkelerde kamunun, hane halkının ve özel sektörün yapmış olduğu tüketim harcamaları daha da önemli hale gelmektedir. Tüketimin büyüme üzerindeki etkisi aynı zamanda kısa dönemli para politikası kararlarını da etkilemektedir. Para politikasına yönelik alınan kararlar neticesinde kısa dönemli tüketim üzerinde farklılıklar oluşmaktadır. Tüketimi etkileyen faktörleri anlamak, karar alıcıların uygulayacakları politika bakımından önemlidir. Buna bağlı olarak, çalışmada, Türkiye’de özellikle son yıllarda yüksek değişkenlik gösteren döviz kuru belirsizliğinin tüketim harcamaları üzerindeki etkisi incelenmektedir. Literatür incelendiğinde az sayıda araştırmada döviz kurunun tüketime olan etkisinin incelendiği görülmektedir. Yapılan araştırmalar genellikle döviz kuru belirsizliğinin ihracat ile arasındaki ilişki üzerinedir.  Bu çalışmada, Türkiye’de ki döviz kuru belirsizliğinin reel tüketim harcamaları üzerindeki kısa ve uzun dönem etkileri ele alınmaktadır. Çalışma verileri 1998-2017 yılları arasında üçer aylık periyotlar kullanılarak oluşturulmuştur. Döviz kuru belirsizliğine ait değerlerin elde edilmesinde GARCH modelinden faydalanılmıştır. Reel tüketim harcamaları ve döviz kuru belirsizliği arasındaki nedensellik ilişkisini incelemek amacıyla Hacker ve Hatemi-J (2006) simetrik ve Hatemi-J (2012) asimetrik nedensellik testleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, dolar kurundaki oynaklık ve harcama arasında nedensellik ilişkisi olmadığını göstermektedir. Euro döviz kurundaki değişimin ise tüketim harcamaları ile ilişkili olduğu görülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Turkey's Driving Curve Play and Hanhalki Expenses
2019
Yazar:  
Özet:

Consumption spending is one of the key factors affecting economic growth.  In countries such as Turkey, which show consumption-based economic growth, the consumption spending made by the public, household people and the private sector is becoming even more important. The impact of consumption on growth also affects short-term monetary policy decisions. The decision-making on monetary policy results in short-term consumption differences. Understanding the factors affecting consumption is important in terms of policy that decision makers will implement. According to this, the study examines the impact of currency uncertainty on consumer spending in Turkey, especially in recent years. When the literature is studied, a few studies show that the effect of the currency on consumption. The research is often on the relationship between exports and currency uncertainty.  This study discusses the short and long-term effects of currency uncertainty on real consumption spending in Turkey. The study data was created using three-month periods between 1998 and 2017. The GARCH model has been used to obtain values of currency currency uncertainty. In order to study the causality relationship between real consumption spending and exchange rate uncertainty, Hackers and Hatemi-J (2006) and Hatemi-J (2012) have implemented symmetrical and asymmetrical causality tests. The results show that there is no causal relationship between the gameplay and the spending in the dollar currency. The change in the euro currency is related to the consumption expenditure.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 449
Atıf : 729
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini