Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 39
 İndirme 3
SAVUNMA HARCAMALARI VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİNİN SİMETRİK VE ASİMETRİK NEDENSELLİK ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (1985-2019)
2021
Dergi:  
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty
Yazar:  
Özet:

Türkiye jeopolitik konumu itibariyle önemli bir noktada bulunmaktadır. Bu bakımdan kamu harcamaları içerisinde savunma harcamaları için ayrılması gereken optimum miktar da hükümet ve politika belirleyicileri açısından dikkate alınması gereken konular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’ de 1985-2019 dönemi için savunma harcamaları ve ekonomik büyüme arasındaki nedensellik ilişkisini Hacker-Hatemi-J (2006) simetrik ve Hatemi-J (2012) asimetrik nedensellik testleri ile analiz edilmektedir. Çalışma kapsamında, Granger ve Yoon (2002) tarafından ileri sürülen değişkenler arasındaki gizli nedensellik olasılığının açığa çıkarılması amaçlanmaktadır Analizlerden elde edilen bulgulara göre, savunma harcamaları ve ekonomik büyüme arasında simetrik bir nedensellik ilişkisine rastlanmamaktadır. Bu durum, simetrik nedensellik testinde gizli nedensellik ilişkisinin bulunabileceğini destekler niteliktedir. Nitekim, Hatemi-J (2012) asimetrik nedensellik ilişkisi bulgularında, değişkenlere ait kümülatif pozitif ve negatif şoklar arasında asimetrik nedensellik ilişkisi gözlemlenmektedir. Analize ait Hatemi-J (2014) etki tepki analizlerinde ise, savunma harcamaları ve ekonomik büyüme arasında gözlemlenen çift yönlü asimetrik nedensellik ilişkisi geri bildirim hipotezini doğrulamaktadır. Bu nedenle savunma harcamaları ve ekonomik büyümenin karşılıklı etkileşim olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Symmetric and Asymetric Causality Between Military Expenditure and Economic Growth :the Case Of Turki̇ye (1985-2019)
2021
Yazar:  
Özet:

Turkey has been of great importance considering its geopolitical location. In this respect, the optimum amount to be allocated for military expenditure among public expenditure is among the top issues to be taken into consideration in terms of government and policy makers. In this study, causal relationship between military expenditure and economic growth in Turkey for the period 1985-2019 has been analyzed by symmetric Hacker-Hatemi-J (2006) and asymmetric Hatemi-J (2012) causality tests. Within the scope of the study, it is aimed to reveal the possibility of hidden causality between variables suggested by Granger and Yoon (2002). According to the findings obtained from the analyses, there is no symmetrical causality relationship between military expenditure and economic growth. This situation supports that the hidden causality relationship can be found in the symmetric causality test. As a matter of fact, in the findings of the asymmetric causality relationship in Hatemi-J (2012), an asymmetric causality relationship is observed between the cumulative positive and negative shocks of the variables. The bidirectional asymmetric causality relationship observed between military expenditure and economic growth in the impulse response analysis of the analysis by Hatemi-J (2014) confirms the feedback hypothesis. Therefore, it is observed that there is a mutual interaction between military expenditure and economic growth

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 469
Atıf : 733
Journal of Mehmet Akif Ersoy University Economics and Administrative Sciences Faculty