Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 4
İkinci Balkan Paktı ve Türkiye (1953-1955)
2022
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

II. Dünya Savaşı’nın ardından ABD ve Sovyet Rusya arasındaki rekabet, “Soğuk Savaş” olarak anılan bir dönemin başlamasına sebep olmuştur. Türkiye, Sovyet yayılmacılığı karşısında ABD ile yakınlaşmış ve Batı Blokunun doğal bir üyesi haline gelmiştir. Türkiye Soğuk Savaş yıllarında bölgesel güvenlik teşkilatlarının kuruluşunda da etkin bir rol oynamıştır. Balkan Paktı bu güvenlik teşkilatlarından biri olup Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya’nın Sovyet tehdidine karşı bir araya gelmeleri ile kurulmuştur. Balkan Paktını ortaya çıkaran ilk antlaşma 28 Şubat 1953 tarihinde imzalanan Ankara Anlaşmasıdır.  7 Kasım 1953 tarihinde Ankara Antlaşmasının amaçlarını gerçekleştirmek maksadı ile yeni bir anlaşma imzalanmış ve Üçlü Balkan İttifakı Daimi Sekreterliği kurulmuştur. Balkan Paktının kuruluşunu tamamlayan anlaşma ise 1954 tarihinde imzalanan Bled Antlaşmasıdır.  İkinci Balkan Paktı, uzun ömürlü bir ittifak olamamıştır. Yugoslavya ile Sovyet Rusya arasındaki ilişkilerin Stalin’in ölümünün ardından yumuşaması ve Kıbrıs meselesi etrafında Türk- Yunan ilişkilerinin bozulması Balkan Paktının işlevini kaybetmesine sebep olmuştur. Bununla birlikte Balkan Paktı, üye ülkelerin hiç biri anlaşmadan çekilmediği için 1974 yılına kadar varlığını kâğıt üzerinde de olsa korumuştur. Çalışmamızın amacı, İkinci Balkan Paktı etrafında Türkiye’nin Demokrat Parti dönemindeki güvenlik politikalarına esas itibarıyla ışık tutmaktır. Ayrıca bu kapsamda 1953-1955 yılları arasında Türkiye’nin Yunanistan ve Yugoslavya ile olan ilişkileri de değerlendirilmiştir. Çalışmamızın hazırlanması esnasında Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Belgelerinin yanı sıra dönemin basın yayın kaynakları ile telif ve tetkik eserlerden istifade edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Second Balkan Pact and Turkey (1953-1955)
2022
Yazar:  
Özet:

and II. After the World War, the competition between the US and Soviet Russia led to the beginning of a period called the “Cold War”. Turkey has become a natural member of the West Bloc in the face of Soviet expansion and the US has become a natural member of the West Bloc. In the years of the Cold War, Turkey also played an effective role in the establishment of regional security agencies. The Balkan Pact is one of these security agencies and was established by the reunions of Turkey, Greece and Yugoslavia against the Soviet threat. The first treaty to establish the Balkan Pact was the Ankara Treaty signed on 28 February 1953.  On 7 November 1953, a new agreement was signed with the aim of achieving the objectives of the Treaty of Ankara and the Treaty of the Balkans was established. The Balkans Treaty was signed by the Bled Treaty, which was signed in 1954.  The Second Balkan Pact was not a long-lived alliance. The weakening of relations between Yugoslavia and Soviet Russia after Stalin's death and the deterioration of the Turkish-Greek relations around the Cyprus issue have led to the loss of the function of the Balkan Pact. The Balkan Pact, however, retained its existence on paper until 1974, since none of the member states did not withdraw from the agreement. The aim of our work is to keep light on the security policies of Turkey during the Democratic Party period around the Second Balkan Pact. In this context, the relations of Turkey with Greece and Yugoslavia between 1953 and 1955 were also evaluated. During the preparation of our work, the Presidential State Archives documents, as well as the press publication sources of the period, and the authorship and inspection works were collected.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.745
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini