Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 1.966
 İndirme 69
 Sesli Dinleme 3
Türk-sovyet İlişkilerinde Yol Ayrımı: 1925 Türk-sovyet Saldırmazlık Paktının İptali ve Amerikan Basını
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

921 Moskova Antlaşması ile 17 Aralık 1925 Dostluk ve Tarafsızlık (Saldırmazlık) Paktı, Türk-Sovyet ilişkilerinde önemli kilometre taşlarındandır. Türkiye ve Sovyet Rusya, karşılıklı dış politikalarını II. Dünya Savaşı sonlarına kadar 1925 Saldırmazlık Paktı temeline oturtmuşlardır. Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler, 1936’daki Montreux Konferansı görüşmelerinde kırılmaya başlamış, Sovyetlerin, 1939 yılında güvenliğini bahane göstererek Boğazlar Statüsünde değişiklik isteğinde bulunması ise bu kırılmanın daha da belirginleşmesine neden olmuştur. Bu durum, Türkiye, İngiltere ve Fransa arasında Karşılıklı Yardım Antlaşması’nın (Üçlü Pakt) imzalamasını kolaylaştırmıştır. Savaş boyunca denge politikasını izleyen Türkiye, Müttefiklerin ve Sovyetlerin baskılarına rağmen savaşın dışında kalmayı başarmış ancak bu durum savaşın galip tarafında yer alan Sovyetlerin, Türkiye ile ilişkilerine olumsuz yansımıştır. Bunun bir sonucu olarak Sovyetler, 19 Mart 1945 tarihinde, 1925 Dostluk ve Tarafsızlık (Saldırmazlık) Paktı Antlaşması’nı uzatmayacağını bildirmiş ve 1921 Moskova Antlaşması’na aykırı olarak da, Türkiye’den Kars ve Ardahan illerini istemiştir. Sovyetlerin bu taleplerine kendi çabaları ile karşılık veren Türkiye, savaş olasılığı belirince Amerika önderliğindeki Batı Blok’una yakınlaşmıştır. Bu çalışmada, Türkiye ile Sovyetler arasında imzalanan Saldırmazlık Paktının iptali meselesi ile Sovyetlerin, Boğazlar ve arazi terki konularındaki taleplerinin Amerikan kamuoyunda nasıl karşılık bulduğu sorusu, ABD basını üzerinden incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

The Turkish-soviet Relations: The 1925 Turkish-soviet Non-invasion Pact and The American Press
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The 921 Moscow Treaty and the 17 December 1925 Pact of Friendship and Neutrality is one of the key kilometers in the Turkish-Soviet relations. Turkey and Soviet Russia, mutual foreign policy II. By the end of the World War, they were based on the 1925 Non-Invasion Pact. But the relations between the two countries began to break in the 1936 Montreux Conference talks, and the Soviet Union, in 1939 with the desire to change the Status of the Gulf, made this break even more evident. This has facilitated the signing of the Treaty of Mutual Aid (Triple Pact) between Turkey, Britain and France. Thro the war, Turkey, which followed its policy of balance, despite the pressure of the Allies and the Soviets, managed to stay outside the war but this situation negatively reflected the relations of the Soviets on the winning side of the war with Turkey. As a result, the Soviets announced on 19 March 1945 that they would not extend the 1925 Pact of Friendship and Neutrality (Invasion) and, contrary to the 1921 Moscow Treaty, they demanded from Turkey the Kars and Ardahan provinces. Turkey, which responded to the Soviet demands with its own efforts, when the possibility of war appeared, approached the West Bloc under the leadership of the United States. In this study, the question of the cancellation of the Non-Invasion Pact signed between Turkey and the Soviets and the question of how the demand of the Soviets in the matters of the Gulf and land abandonment is responded in the American public, will be examined through the US press.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 386
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini