Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 17
 İndirme 6
Ekonomi̇k Buyume ve Enflasyon Arasindaki̇ İli̇ski̇ni̇n Nardl Yontemi̇yle Anali̇zi̇
2022
Dergi:  
Akademi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ekonomik büyüme ve enflasyon arasındaki ilişki, analizlerde en çok tartışılan konulardan biridir. Son yıllarda, büyüme ile enflasyon arasında pozitif bir ilişki olduğuna dair tercih edilen görüşte güçlü bir değişim yaşanmaktadır. 1980 sonrası araştırmalar, ekonomik büyüme ile enflasyon arasındaki ilişkinin negatif olduğu sonucunu ortaya koymaktadır. Türkiye istikrarlı büyüme sorunu yaşamaktadır. Fiyat istikrarının sağlanamaması da Türkiye'nin uzun dönemde karşılaştığı önemli sorunlardan birisidir ve enflasyonun kontrol altına alınamaması nedeniyle ekonomide istikrarsızlık yaşanmaktadır. Bu araştırma, 1990'den 2021'ye kadar Türkiye'nin büyüme ve enflasyon ilişkisini incelemektedir. Serilerin seviyeleri ADF ve PP birim kök testleriyle belirlenmiştir. Serilerin ikinci farkta durağan olmaması eşbütünleşme analizi için gerekli koşulun varlığını göstermiştir. Eşbütünleşme testi sonuçlarına göre, seriler arasında uzun dönemde simetrik, kısa dönemde ise asimetrik bir ilişki bulunmaktadır. Sonuçlar, kısa vadede enflasyonun negatif bileşeninin pozitif bileşenden daha güçlü olduğunu göstermektedir. Granger testi, Türkiye'de büyümeden enflasyona doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin varlığını gösteren bazı kanıtlar sunmaktadır. Bu sonuç ekonomi büyümenin artırılması için uygulanan politikaların enflasyonun artmasında etkili olduğunu göstermesi bakımından anlamlıdır. Son yıllarda ekonomik büyümenin artırılması yönünde uygulanan makroekonomik politikaların fiyat istikrarını bozması, hem istihdam hem de sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması bakımından değerlendirildiğinde çeşitli olumsuzluklara neden olmaktadır. Sonuçlar, makroekonomik istikrarın sağlanması ve ülkenin geleceği bakımından fiyat istikrarına odaklanılmasının istikrarlı ekonomik büyüme ve kalkınma bakımından gerekli olduğuna işaret etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Analysis Of The Relationship Between Economic Growth and Inflation With Nardl Method
2022
Yazar:  
Özet:

The relationship between economic growth and inflation is one of the most debated issues in analysis. In recent years, there has been a strong shift in the preferred view of a positive relationship between growth and inflation. The post-1980 study reveals that the relationship between economic growth and inflation is negative. Turkey is experiencing a stable growth problem. The inability to achieve price stability is also one of the important problems faced by Turkey in the long run, and due to the inability to control inflation, there is instability in the economy. This research examines the relationship between growth and inflation in Turkey from 1990 to 2021. The levels of the series were determined by ADF and PP unit root tests. The fact that the series is not stationary at the second difference indicates the existence of the necessary condition for cointegration analysis. In addition, the LeeStrazich test results show that the growth variable is subject to structural breaks. According to the results of the cointegration test, there is a symmetrical relationship between the series in the long run and an asymmetric relationship in the short run. The results show that the negative component of inflation is stronger than the positive component in the short run. The Granger test provides some evidence showing the existence of a oneway causality relationship from growth to inflation in Turkey. This result is significant in that it shows that the policies implemented to increase economic growth are effective in increasing inflation. In recent years, the deterioration of price stability of macroeconomic policies implemented to increase economic growth causes various negativities when evaluated in terms of both employment and sustainable development. The results indicate that focusing on price stability is necessary for stable economic growth and development in terms of ensuring macroeconomic stability and the future of the country.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Akademi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 475
Atıf : 1.291
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini