Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 7
AB Ülkelerinde Enflasyon ve Ekonomik Büyüme İlişkisi
2022
Dergi:  
İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Düşük enflasyon ve yüksek ekonomik büyüme, ülkelerin temel makroekonomik hedefleri arasında yer almaktadır. Bu noktada enflasyon ve ekonomik büyüme arasındaki karşılıklı ilişki literatürdeki önemli tartışmalardan biridir. Erken dönem çalışmalar her ne kadar genel olarak enflasyonun ekonomik büyüme üzerinde etkisiz olduğu veya büyümeyi pozitif etkilediği görüşünde yoğunlaşsa da enflasyonun 1970’lerde ve 1980’lerde birçok ülkede artış eğilimi göstermesi enflasyon-ekonomik büyüme tartışmanın yön değiştirmesine yol açmıştır. Esasında bu tartışmada enflasyonun ekonomik büyümeyi ne yönde etkileyeceği enflasyon düzeyi ile doğrudan bağlantılıdır. Dolayısıyla belirli bir enflasyon eşik değerinin aşılması durumunda enflasyonun ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği görüşü öne çıkmaktadır. Bunun yanı sıra ekonomik büyümenin enflasyona etkisi de enflasyon büyüme tartışmasının diğer boyutunu oluşturmaktadır. Bu çerçevede enflasyon-ekonomik büyüme sarmalının nedensellik bağlamında incelenmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada 1996-2019 döneminde 27 AB ülkesinde enflasyon ve büyüme arasındaki ilişki Dumitrescu ve Hurlin (2012) nedensellik yaklaşımı kullanılarak incelenmiştir. Analizde enflasyon göstergesi olarak iki değişken kullanılmıştır. Bunlar Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve GSYİH deflatörüdür. Elde edilen sonuçlara göre her iki enflasyon göstergesi için de enflasyondan ekonomik büyümeye ve ekonomik büyümeden enflasyona doğru çift yönlü nedensellik ilişkisi bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Inflation and Economic Growth In Eu Countries
2022
Yazar:  
Özet:

Low inflation and high economic growth are two of the main macroeconomic targets that all countries hope to reach. The reciprocal relationship between inflation and growth is currently an important debate in the literature. Although early studies generally focused on the view that inflation had no effect on growth or that it had a positive effect on growth, the upward trend of inflation in many countries in the 1970s and 1980s led to a change in direction in the inflation-growth debate. This discussion shows that the way inflation affects growth is directly related to its level. Therefore, if a certain inflation threshold value is exceeded, the view that inflation will affect growth negatively comes to the fore. In addition, the effect of economic growth on inflation is another dimension of the inflation-growth debate. In this context, it is important to examine the inflation growth spiral in the context of causality. In this study, the relationship between inflation and growth was investigated between the years 1996 and 2019 in 27 EU countries using Dumitrescu and Hurlin (2012) causality approach. In the analysis, two variables were used as an indicator of inflation. These are consumer prices Index (CPI) and GDP deflator. The results show that there is a bidirectional causality relationship from inflation to growth and from growth to inflation for both inflation indicators.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 156
Atıf : 541
2023 Impact/Etki : 0.4
İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi