Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 9
İmparatorluktan Cumhuriyet’e Geçişte Musâhabât-ı Ahlâkıyye Ders Kitaplarında Devlet Algısının Dönüşümü
2020
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalenin amacı imparatorluktan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde vatandaşlık aktarımının devlet algısı bağlamında değişen boyutlarını her iki döneme ait vatandaşlık kitaplarından hareketle incelemektir. Araştırma Osmanlı İmparatorluğu’nun son müfredat programı olan 1914 Mekâtib-i İptidaiye Ders Müfredatı’nda Musâhabât-ı Ahlâkıyye (Târihiye, Sıhhiyye ve Medeniyye) ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk müfredat programı olan 1924 İlk Mektepler Müfredat Programı’nda Musâhabât-ı Ahlâkıyye ve Ma’lûmât-ı Vataniye adı altında yer almış olan dersler için yazılarak izlenmiş olan ders kitapları üzerinden yürütülmüştür. Araştırmada İmparatorluk Dönemi için Ali Seydi’nin Devre-i Âliye’nin birinci ve ikinci sınıfları için hazırladığı 1920 tarihli Yeni Musâhabât-ı Ahlâkıyye kitapları ile Mithad Sadullah’ın Devre-i Âliye’nin ikinci sınıfları için hazırladığı 1923 tarihli Resimli, Yeni Musâhabât-ı Ahlâkıyye ve Medeniyye kitapları incelenmiştir. Cumhuriyet Dönemi için Mithad Sadullah ve Doktor Ali Rıdvan tarafından ilk mekteplerin beşinci sınıfları için hazırlanmış olan 1924 tarihli Yeni Ma’lûmât-ı Vataniye ve Medeniyye kitabı ile Muallim Orhan Fuad’ın beşinci sınıflara mahsus 1924 tarihli Musâhabât-ı Ahlâkıyye ve Ma’lûmât-ı Vataniye kitabı incelenmiştir. İki döneme ait ders kitapları incelendiğinde meşruti monarşiden Cumhuriyet’e geçişle vatan, millet, egemenlik anlayışlarında ve kurumsal-hukuki yapıda dönüşümlerin yaşandığı, böylece laik demokratik bir düzene yönelişin ilk izlerinin belirginleştiği görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Return Of The State Algis In The Teaching Books Of The Empire To The Republic
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this article is to examine the changing dimensions of citizenship transfer in the context of state perception during the transition from the empire to the Republic. It will be based on the citizenship books of both periods. This research has been conducted on the written and followed textbooks which were the Ottoman Empire's final curriculum within the 1914 Mekâtib-i Iptidaiye Course Curriculum of the Musâhabât-i Ahlâkıyye on (Tarihiyye, Sihhiyye and Medeniyye) and the Republic of Turkey's first curriculum for the 1924 First School Curriculum Program of the courses under the name of Musâhabât-i Ahlâkıyye and Ma'lûmât-i Vataniye. In the study, books prepared by Ali Seydi for the first and second degrees of the Devre-i Aliye of the Empire Period in 1920 and the book of Picimli, New Mushabât to Ethics and Civilization prepared by Mithad Sadullah in 1923 were studied. For the Republic Period, the book New Ma'lûmât-i Vataniye and Civilization prepared by Mithad Sadullah in 1924 and Doctor Ali Rıdvan for the fifth degrees of the first schools, and Musâhabât-i Ahlâkıyye and Ma'lûmât-i Vataniye written by Muallim Orhan Fuad in 1924 has been studied. When the textbooks of the two periods are examined, it is seen that with the transition from the constitutional monarchy to the Republic, there have been transformations in the understanding of homeland, nation, sovereignty and institutional-legal structure, thus the first traces of the orientation to a secular-democratic order become evident.

Anahtar Kelimeler:

Perception Of State In Musâhabât-i Ahlâkiyye Textbooks Transition From Empire To Republic
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this article is to examine the changing dimensions of citizenship transfer in the context of state perception during the transition from the empire to the Republic. It will be based on the citizenship books of both periods. This research has been conducted on the written and followed textbooks which were Ottoman Empire’s final curriculum within the 1914 Mekâtib-i Iptidaiye Course Curriculum of the Musâhabât-i Ahlâkıyye on (Tarihiyye, Sıhhiyye and Medeniyye) and the Republic of Turkey’s first curriculum for the 1924 First School Curriculum Program of the courses under the name of Musâhabât-ı Ahlâkıyye ve Ma’lûmât-ı Vataniye. In the study, Yeni Musâhabât-ı Ahlâkıyye books prepared by Ali Seydi for the first and second grades of the Devre-i Aliye of the Empire Period in 1920 and the book of Resimli, Yeni Musâhabât-ı Ahlâkıyye ve Medeniyye prepared by Mithad Sadullah in 1923 were studied. For the Republic Period, the book Yeni Ma’lûmât-ı Vataniye ve Medeniyye prepared by Mithad Sadullah in 1924 and Doctor Ali Rıdvan for the fifth graders of the first schools, and Musâhabât-ı Ahlâkıyye ve Ma’lûmât-ı Vataniye written by Muallim Orhan Fuad in 1924 has been studied. When the textbooks of the two periods are examined, it is seen that with the transition from the constitutional monarchy to the Republic, there have been transformations in the understanding of homeland, nation, sovereignty and institutional-legal structure, thus the first traces of the orientation to a secular-democratic order become evident.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.850
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini