Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 48
 İndirme 9
Nüfus ve Temettuât Defterlerine Göre 19. Asrın İlk Yarısında Sinirli Köyü’nün Sosyo- Ekonomik Durumu
2020
Dergi:  
Turkish Studies Historical Analysis
Yazar:  
Özet:

Osmanlı siyasi coğrafyası dâhilinde yapılacak yerel tarih çalışmalarında özellikle nüfus ve temettuât defterleri mühim bir yere sahiptir. Osmanlı Devleti ilk kez 1831 yılında bir nüfus sayımı gerçekleştirmiş ve bu sayım neticesinde tanzim edilen defterlerde erkek nüfus kayıt altına alınmıştır. Akabinde 1844-45 yıllarında da temettuât sayımları gerçekleştirilmiştir. Bu sayım neticesinde düzenlenen temettuât defterlerinde vergi ödemekle mükellef olanlar kayıt altına alınmış, meslekleri, lakapları, unvanları, emval ve emlakları ile vergi miktarları ayrıntılı bir şekilde gösterilmiştir. Bu defterler, ait oldukları bölgenin sosyal, beşerî ve iktisadî tüm verilerini haiz olmaları hasebiyle 19. yüzyılın ilk yarısına yönelik tarih araştırmalarında kullanılan önemli arşiv vesikalarındandır. Geçmişi Saruhanoğulları Beyliği’ne kadar uzanan ve günümüzde Manisa’nın Turgutlu ilçesine bağlı olan Sinirli Mahallesi (Köyü), bölgenin hem en eski iskân mahallerinden biri olması hem de asırlar boyu bu önemini koruyarak günümüzde de varlığını devam ettirmesi sebebiyle, Turgutlu ve çevresinde bulunan mühim yerleşim yerlerinden biridir. Bu çalışmayla da, temettuât ve nüfus defterlerinden elde edilen verilerle, 19. yüzyıl ortalarında Sinirli Köyü'ne ait sosyal ve ekonomik yapının ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Defterden yola çıkılarak, köy ahalisinin bu yıllarda geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığını söylemek mümkündür. Tarımsal ürünler buğday, arpa, darı, üzüm, pamuk, tütün ve burçaktır. Büyükbaş olarak inek ve çamış yetiştirildiği görülmektedir. İncelenen dönemde, Sinirli Köyü’nde küçükbaş hayvancılık yapıldığı hususunda bir bilgi elde edilememiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Number Of People and The Number Of People Is 19. In The First Half Of The Century, The Social and Economic Situation Of The Nervous Village
2020
Yazar:  
Özet:

In the local historical works to be carried out within the Ottoman political geography, especially the population and temettuât records have an important place. The Ottoman State for the first time conducted a population census in 1831, and the male population was recorded in the records that were identified as a result of this census. In the years 1844–45 there was also the calculation of them. In this calculation, those who are required to pay taxes are registered, their professions, vocabulary, titles, emvals and property and tax amounts are detailed. These books are one of the important archives used in the first half of the 19th century's history research, in order to contain all the social, human and economic data of the region to which they belong. Thro the history of the Saruhano Sons of the Beethoven, and today is linked to the Turgutlu district of Manisa, the Nirli Mahallesi is one of the oldest iscan neighborhoods in the region and is one of the most important settlements in Turgutlu and its surroundings because it has continued its existence throughout the centuries, preserving this importance. This study also aims to reveal the social and economic structure of the Nirli Village in the middle of the 19th century, with the data obtained from themetua and population records. From the book, it is possible to say that the villagers have provided their survival in these years from agriculture and livestock. Agricultural products are grain, grain, grain, grain, cotton, tobacco and butter. It is seen that cattle and cattle are grown. During the examination period, no information was obtained about the small-powered livestock in the nervous village.

Anahtar Kelimeler:

The Socio-economic Situation Of The Sinirli Village In The First Half Of The 19th Century According To The Population and Temettuât Registers
2020
Yazar:  
Özet:

In local history studies within the Ottoman political geography, especially the population and temettuât registers have a significant place. The Ottoman Empire, first conducted a census in 1831 and the male population was recorded in the registers issued as a result of this census. Subsequently, dividend counts were carried out in 1844-45. Those who are obliged to pay taxes in the temettuât registers issued as a result of this census were recorded, their professions, nicknames, titles, properties and real estate, and their tax amounts were shown in detail. These registers are among the important archive documents used in historical research for the first half of the 19th century, as they have all the social and economic data of the region they belong to. Sinirli Neighborhood (Village), which dates back to the Saruhanoğulları Principality and is now connected to the Turgutlu district of Manisa, is an important settlement in Turgutlu and its vicinity for centuries. This study aims at setting forth the social and economic structure of Sinirli Village in the mid-19th century with the data obtained from the temettuât and population registers. It is possible to infer from the registries that the villagers earned their livings from farming and animal husbandry in these years. While wheat, barley, maize, grapes, cotton, tobacco, vetch were heading agricultural crops, cow and buffalo raising was common. We have found no information on raising sheep and goats in Sinirli Village during the investigated period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Historical Analysis

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 141
Atıf : 46
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini