Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 7
Akciğer Kanserli Hastalarda Fdg Pet/bt Parametrelerinin Klinik Evre ile İlişkisi
2021
Dergi:  
Selçuk Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Akciğer kanserli hastaların pozitron emisyon tomografi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) görüntülerinden elde edilen primer lezyonun en geniş çapı (LEGÇ), maksimum standardize alım değeri (SUVmax), ortalama standardize alım değeri (SUVmean), metabolik tümör hacmi (MTV) ve toplam lezyon glikolizis (TLG) değerlerinin klinik evre ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Yöntem: Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalında 01.01.2012 ile 31.12.2014 tarihleri arasında akciğer kanseri tanısı ve evreleme amacıyla PET/BT görüntülemesi yapılan, histopatolojik olarak akciğer kanseri tanısı olan toplam 130 hasta çalışmaya alındı. Hastaların PET/BT görüntülerinden elde edilen LEGÇ, SUVmax, SUVmean,  MTV ve TLG değerleri ile histopatolojik alt tipleri, diğer klinik ve radyolojik bilgileri not edildi. Küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK) tanısı alan hastalar klinik bilgileri, PET/BT ve varsa diğer radyolojik tetkik sonuçları kullanılarak TNM (Tümör lenf nodu, uzak metastaz) evreleme sistemine göre evrelendirildi. Küçük hücreli kanser (KHAK) tanısı alanlar ise sınırlı ya da yaygın evre olarak sınıflandırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 118’i erkek ve 12’si kadın toplam 130 hastanın, ortalama yaşı 63,46 ± 9,96 (aralık 40-87 yaş) olarak bulundu. Yüz altı hastanın (%81.5) histopatolojik tanısı KHDAK iken; 24 (%18.5) hastays KHAK tanısı almıştı. KHDAK hastaların 62’si yassı hücreli kanser,  39’u adenokanser, 5’i diğer (3 karsinoid tümör, 1 büyük hücreli ve 1 sarkomatoid tümör) tanılardan oluşmaktaydı. PET/BT görüntülerinden elde edilen LEGÇ, SUVmean, SUVmax’ın ortalama değerlerinin, MTV ile TLG’nin medyan değerlerinin KHDAK ile KHAK hasta grupları arasında anlamlı bir farklılık göstermediği izlendi. Ayrıca bu parametrelerin KHAK’de evre ile ilişkisinin olmadığı saptandı. KHDAK’de LEGÇ, SUVmax, SUVmean, MTV ve TLG parametrelerinin ise klinik evre ile ilişkili olduğu izlendi. Sonuçlar: Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde, primer tümörün daha yüksek SUVmax, SUVmean, TV ve TLG değerlerinin daha ileri klinik evreyi predikte ettiği saptandı. Metabolik parametreler ile klinik evre arasında saptanan bu ilişki, KHDAK’de PET/BT’nin prognostik bilgi vermesi açısından değerli olabileceğini düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship With The Clinical Stage Of Fdg Pet/bt Parameters In Lung Cancer Patients
2021
Yazar:  
Özet:

The aim is to investigate the relationship between the most broad diameter of primary injury (LEGC), the maximum standardized injury (SUVmax), the average standardized injury (SUVmean), the metabolic tumor volume (MTV) and the total injury glycolysis (TLG) values with the clinical stage. Method: A total of 130 patients with histopathological diagnosis of lung cancer were taken to study in the Department of Nuclear Medicine from 01.01.2012 to 31.12.2014 for the purpose of diagnosing and evolving lung cancer and PET/BT. The LEGÇ, SUVmax, SUVmean, MTV and TLG values obtained from patients' PET/BT images and histopathological subtypes, other clinical and radiological information were recorded. Patients diagnosed with noncellular lung cancer (CADR) were evolved according to the TNM (Tumor lymph nodus, distant metastasis) evolution system using clinical information, PET/BT and other radiological examination results if there is. Those who have been diagnosed with small-cell cancer (KHAK) were classified as limited or common stages. Results: 118 of the men and 12 women involved in the study found a total of 130 patients, with an average age of 63.46 ± 9.96 (December 40-87 years old). Six hundred patients (81.5 percent) had a histopathological diagnosis of ADHD, while 24 patients (18.5 percent) had a ADHD diagnosis. 62 of the KHDAK patients were composed of flat cell cancer, 39 of the adenocarcinoma, and 5 of the other (3 carcinohydroma, 1 large cell and 1 sarcomatoid tumor) diagnoses. The average values of the LEGÇ, SUVmean, SUVmax, the median values of the MTV and TLG, obtained from the PET/BT images, were observed that there was no significant difference between the KHDAK and KHAK patient groups. It was also found that these parameters have no relationship with the stage in KHAK. In KHDAK, the parameters of LEGÇ, SUVmax, SUVmean, MTV and TLG were observed that they were related to the clinical stage. Results: In small-cellular non-pulmonary cancer, primary tumor has been found that higher SUVmax, SUVmean, TV and TLG values predict the advanced clinical stage. This relationship between the metabolic parameters and the clinical stage suggests that PET/BT in KHDAK may be valuable in terms of providing prognostic information.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Selçuk Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 833
Atıf : 598
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini