Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 77
 İndirme 32
Eski Uygurca Uṣṇīṣa Vijayā Dhāraṇī Sūtra’da Geçen +lar(ı)+lıġ Topluluk Yapısı Üzerine
2020
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Türk dilinin yabancı kültür çevreleriyle dilsel temasa geçtiği dönem olan Eski Uygur Türkçesi, özellikle Budizm temelinde gelişen zengin malzemelere dayalı edebî geleneğe sahip bir dönemdir. Budizmin Mahāyāna mezhebi temelinde gelişen ve Budizmin asırlar boyu süren sıkıcılığına karşı tepki niteliği taşıyan Tantrik Budizmi benimseyen Uygurlar, Yüan hanedanlığı döneminde Tantrik Türk Budizmine dayalı dhāraṇī edebiyatını oluşturarak Türk diline zengin malzemeler sunmuştur. Uygurların benimsedikleri bu Tantrik anlayış, tören, sembol, dua ve büyülere önem veren dinî düşünce sistemini yansıtmaktadır. Uygurlar tarafından 8. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar benimsenen farklı dinler üzerine yorumlar dışında Tibet Budizminin 13. ve 14. yüzyıllarda Turfan bölgesinde İslamî döneme rağmen güçlü bir etkide olduğu görülmektedir. Uygurlarda da görülen ve etkileri yoğun olan Tantrik Budizm, Budalığa hızlıca ulaşmak için sayısız özel teknik ve Budist uygulamaların son noktasını oluşturduğu için genellikle “Metot aracı” olarak adlandırılır. Özellikle mantraların, görsellerin ve Tanrıların kullanımı yoluyla, bazı uyanmalar gerçekleşmektedir. Bunlar, derin dinî tecrübe ile Budalığa uzun Bodisattva yolundan daha kısa ve hızlı şekilde ulaşma amacından ileri gelmektedir. Bu edebiyata ait eserlerden Uṣṇīṣa Vijayā Dhāraṇī Sūtra, dil içi ve dil dışı özelliklerden hareketle, 13. ya da 14. yüzyıla dayandırılan Tantrik bir metin olarak “Tüm Kötülüklerden Arınma” amacını taşıyan büyü metni olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, genellikle Buda topluluğu ile ilişkili yüksek zümre anlamında terimler üreten+lArIlIġ yapısına değinilerek bu topluluk yapısının oluşma biçimlerine, yaşanan kalıplama olayı ile bu biçimbirime yüklenen dinî fonksiyona değinilmek hedeflenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Ancient Uṣṇīṣa Vijayā Dhāraṇī Sūtra On +lar(i)+liġ Community Structure
2020
Yazar:  
Özet:

Ancient Uighur Turkish, the period in which the Turkish language passed through linguistic contact with foreign cultures, is a period with literary tradition based on rich materials developed especially on the basis of Buddhism. The Uighurs who adopted Tantric Buddhism, which developed on the basis of the Mahāyāna religious basis and has a reaction to Buddhism’s fatigue for centuries, have presented rich materials to the Turkish language by creating the Tantric Turkish Buddhism-based dhāraṇī literature during the Yuan dynasty. This Tantric understanding adopted by the Uyghurs reflects the religious thinking system that takes attention to the ceremonies, symbols, prayer and magic. Except for comments on different religions adopted by the Uighurs from the 8th to the 14th century, the 13th and 14th Tibetan Buddhism. In the centuries, Turfan region, despite the Islamic era, has seen a strong influence. The Tantric Buddhism, which is also seen in the Uyghurs and its influences are intense, is often called the "Methot tool" because it is the endpoint of countless special techniques and Buddhist practices to quickly reach stupidity. Especially through the use of mantras, images, and gods, some awakening occurs. These are shown by deep religious experience with the aim of getting to the fooless in a shorter and faster way than the long Bodisattva road. From the works of this literature, Uṣṇīṣa Vijayā Dhāraṇī Sūtra is known as the magic text, which, by means of his inner and non-lingual characteristics, is a Tantric text based on the 13th or 14th century, with the aim of "Removing from All Evils". In this study, it is often intended to refer to the structure that generates terms in the sense of the high assembly associated with the Buddhist community and to refer to the forms of this community structure and to the religious function that is charged with this form.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 270
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini