Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Yüz Yıllık Cumhuriyetin Göç Tarihi
2023
Dergi:  
Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Özet: Türkiye’nin ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal yapısını etkileyen ilk göç hareketi, 19. yüzyılda Osmanlı’nın toprak kaybetmeye başlamasıyla birlikte, kalan toprak parçasına doğru Kafkas coğrafyası ve Balkanlardan gelen göçtür. Ardından yaşanan göç ise Türkiye’nin kuruluş aşamasında, yine Balkan ülkelerinden olan Yunanistan’da kalan Müslüman Türklerle ülkemizde bulunan Rum nüfusu kapsamı içerisine alan mübadele göçüdür. 1950’li yıllar ise hudutlarını çizen ve ekonomik, siyasal, kültürel ve sosyal alanda bir dizi devrimler gerçekleştiren ülkemizin dönüm noktalarından birini teşkil etmektedir. Çünkü bu tarihte başlayan ve uzun yıllar devam eden göç hareketi bizzat ülke sınırları içerisinde gerçekleşmiştir. Kırsal çözülme kaynaklı kırdan kente göçün meydana gelmesiyle birçok kişi, kentlerdeki mevcut ekonomik alana eklemlenmeye başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı’ndan büyük bir kayıpla ayrılan Almanya’nın bu dönemde iş gücü eksikliği yaşaması ise Türkiye ile Almanya arasında bir anlaşmanın ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu doğrultuda sürecin ilerlemesiyle farklı Avrupa ülkeleriyle de anlaşmalar imzalayan Türkiye, tarihinde ilk kez kitlesel olarak dışarıya göç vermiştir. Yıl 1989’u gösterdiğinde Bulgaristan’da maruz kaldıkları asimilasyon politikaları sonucunda yerinden olan Müslüman Türk nüfus, 1950-1951 yılında yaşanan zorunlu göç sürecini ikinci defa yaşayarak, Türkiye’ye doğru yola koyulmuştur. 1980’li ve 1990’lı yıllarda ülkemizin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde meydana gelen ve artarak devam eden çatışma ortamı ise bölgede yaşayan insanların zorunlu göç ediminin vuku bulmasını sağlamıştır. 2011 yılında ise Suriye’de başlayan iç savaşın neden olduğu ve Türkiye tarihi açısından son derece ciddi etkileri olan Suriyelilerin Türkiye’ye zorunlu göçü başlamıştır. Bu göç hareketi sonucu milyonlarca insan, istikrarsız ve güvencesiz topraklardan akın akın, kitlesel bir şekilde ülkemize doğru yola koyulmuştur. Son olarak ise Afganistan’da yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklardan dolayı son 10 yıl içinde büyük bir kısmı düzensiz göçmen olmak üzere yüzbinlerce Afganistan vatandaşı Türkiye’ye göç etmiştir. Yüzyıllık tarihin genel özeti bizlere göstermektedir ki Türkiye, topraklarının her bir karışına yayılan köklerinde, göç olgusunu deneyimleyen ve bununla birlikte meydana gelen etkileri bünyesinde barındıran bir ülkedir. Türkiye göç ile harmanlanmıştır. Dolayısıyla ülkemizin bugün dahi ekonomik, kültürel, siyasal ve sosyal alanlarındaki sıkıntıları, deneyimlemiş olduğu göç tarihinden bağımsız düşünmek hatalı bir eğilim olacaktır. Tüm bu bilgiler ışığında çalışma, sınırlılıkları içerisinde Türkiye’nin yüz yıllık tarihinde meydana gelen kitlesel göç hareketlerinin vurgulanması hedeflemiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Migration History Of The Hundred-year Republic
2023
Yazar:  
Özet:

Abstract: The first significant migration movement that has had an impact on Turkey's economic, social, cultural, and political landscape occurred in the 19th century, coinciding with the loss of Ottoman territories, and involved migration from the Caucasus and the Balkans towards the remaining Turkish lands. Subsequently, another significant migration occurred during Turkey's founding period, known as the population exchange, which involved Muslim Turks remaining in Greece and the Greek population in Turkey. The 1950s marked a turning point in Turkey's history as the country established its boundaries and underwent a series of economic, political, cultural, and social revolutions. At the end of this process, one of the major issues in urban areas was an excess of labor force. Germany, which suffered significant labor shortages after World War II, led to an agreement between Turkey and Germany, resulting in Turkey sending its labor force abroad on a large scale for the first time in its history. In 1989, the Muslim Turkish population in Bulgaria, who had faced assimilation policies, experienced a forced migration process for the second time, mirroring the events of 1950-1951, as they moved toward Turkey. During the 1980s and 1990s, ongoing conflicts in the Eastern and Southeastern Anatolia Regions of Turkey led to forced migration among the local population. In 2011, the Syrian civil war began, causing a significant influx of Syrians into Turkey with serious historical consequences. As a result of this migration, millions of people fled from unstable and insecure territories towards Turkey in a massive wave. Finally, due to political and economic instability in Afghanistan, hundreds of thousands of Afghan citizens, most of them irregular migrants, have migrated to Turkey over the past decade. A century-long overview of history demonstrates that Turkey is a country deeply intertwined with the phenomenon of migration, with its roots reaching every corner of its territory. Turkey has been blended with migration. Therefore, considering Turkey's current economic, cultural, political, and social issues independently of its migration history would be a flawed approach. In light of all this information, this study aims to highlight the massive migration movements that have occurred in Turkey's history over the past century within its limitations.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 258
Atıf : 599
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini