Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 89
 İndirme 37
Türkiye'de Kentleşme Sürecinde Yeni Bir Olgu: Suriyeli Kentliler
2016
Dergi:  
Çukurova Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Kentler, bölgeler, ülkeler arasındaki bireysel ya da kitlesel hareketler olarak tanımlanan göç insanoğlunun var olmasından günümüze kadar artarak süregelmektedir. Göç olgusu ve nedenleri tarihsel süreç içerinde siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel değişimlere bağlı olarak farlılık arz etmiştir. Öyle ki eski dönemlerde insan toplulukları kuraklık, verimsiz toprak, sert iklim şartları ve kabileler arası anlaşmazlıklar sonucu göç etmek zorunda kalırken günümüzde göç büyük çoğunlukla insanlar ve devletlerarasındaki ekonomik, politik ve özellikle askeri ilişkilerin sonucunda şekillenmektedir. 2011 sonrası dönemde Suriye’de başlayan karışıklıklar neticesinde civar ülkelere ciddi bir göç hareketi başlamıştır. Bu göçe en çok maruz kalan ülke Türkiye olmuştur. İlk geldikleri dönemde yerleşme amacı gütmeyen Suriyeli mülteciler, barınma, iaşe, sosyal, ekonomik ve kültürel ihtiyaçlarına geçici çözümler bulmuşlar; fakat gün geçtikçe bu geçici çözümlerden vazgeçerek kesin yerleşme eğilimi göstermeye başlamışlardır. Günümüzde artık Suriye’den gelen mültecilerin kısa vadede dönemeyecekleri kanaati hem Suriyeli mültecilerde hem de vatandaşlarımızda artmıştır. Kent nüfusundaki olağanüstü artış, kentin yerel hizmet ihtiyacını da olağanüstü artırmaktadır. Bunun dışında nüfus yoğunluğundaki demografik farklılıklar ve hızlı artış, sosyal, siyasal, ekonomik, toplumsal, kültürel çeşitlenmeyi, farklılaşmayı artırmakta ve dolaylı olarak toplumsal ilişkileri dönüştürmektedir. Bu çalışma Hatay, Gaziantep ve Kilis gibi Suriyeli göçmenlerin yoğun olarak yerleştiği kent merkezlerinde meydana getirdiği soysal, siyasal, ekonomik ve toplumsal değişimleri ve bunun yerel yönetimlerin hizmet sunumuna etkilerini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Konunun farklı bakış açılarıyla değerlendirilebilmesi için mültecilerle ilgili devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ve halkın görüşlerine yer verilmektedir. Buralardan elde edilen bilgiler bilimsel olarak değerlendirilerek çalışmaya aktarılmaktadır. Özetle çalışma yeni ortaya çıkan Suriyeli kentliler olgusunun bölge illerindeki yerel hizmetlere ve sosyo-ekonomik yaşama etkilerine odaklanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Çukurova Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 193
Atıf : 172
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini