Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 97
 İndirme 41
Adalar Denizi ve Batı Anadolu Bölgesi Hakkında
2001
Dergi:  
lnternational Journal of Geography and Geography Education
Yazar:  
Özet:

Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının birbirlerine iyice yaklaşmış oldukları konumda, aslında Atlas Okyanusu'nun bir parçası olan, Akdeniz kolları olan iç denizler bulunmaktadır. Akdeniz, batıdan Cebel-i Tarık boğazı ile Atlas Okyanusu'na bağlantılıdır. Doğudan ise yapay olarak, 1869 tarihinde açılan Süveyş Kanalı vasıtasıyla, Kızıldeniz'e ve oradan Hint Okyanusu’na bağlantı kurulmuştur. Akdeniz, güneyde Afrika platformunun yapısından kaynaklanan özelliğinden dolayı, kıtaya pek fazla sokulamamış ve böylece kıyılar genelde düz ve dik bir hat şeklinde gelişmiştir. Oysa kuzeyde yapı tamamen farklılaşmış ve Avrupa kıtasına doğru çeşitli yönlerden kıtanın içlerine kadar sokulmuştur. Batıda Tiren ve Adriyatik denizleri, doğuda Adalar Denizi ve oradan Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e bağlantı kurarak, Doğu Avrupa'nın ortalarına kadar sokulma imkanı bulmuştur. Son deniz istilasına bağlı olarak meydana gelen ve Akdeniz'in doğu bölümünde Yunanistan ile Anadolu yarımadası arasında yer alan deniz içinde, çok sayıda irili ufaklı adalar bulunmaktadır. Söz konusu bu adalar, konum itibariyle, Anadolu yarımadasına daha yakın olduğundan, kültürel bağlantıları Anadolu yarımadası iledir. Konum, jeolojik oluşum, yeryüzü şekilleri, iklim, toprak, bitki örtüsü, sosyal ve iktisadi yapı itibariyle, Anadolu'nun bir parçası olan tüm bu adalar; içinde bulunduğu denize, çok yönlü etkide bulunmaktadırlar. Büyük Okyanus 'un adalar üzerinde olan etkisinden dolayı, söz konusu bu okyanusun içinde bulunan tüm kara parçalarına “Okyanusya” adı verildiği gibi, Yunanistan ile Anadolu yarımadası arasında yer alan denize de, içinde bulunan çok sayıdaki adaların etkisinden dolayı, “Adalar Denizi” adı verilmiştir. “Adalar Denizi” adı, 1940’lı yıllardan itibaren, Yunan makamlarının çeşitli entrikaları ile uydurma bir mitolojik hikâyeye dayandırılarak “Ege Denizi” ne dönüştürülmüştür. Daha sonra, “Ege” kelimesi, büyük bir dalgınlık eseri olarak, Anadolu yarımadasının batı kesimini oluşturan Batı Anadolu Bölgesi 'nin adı olarak takdim edilmiştir. Bu tarihi bir yanılgıdır. Yunanistan ile Anadolu yarımadası arasındaki denizin adı; “Adalar Denizi", Anadolu yarımadasının batısında kalan toprakların coğrafi bölge adı ise; “Batı Anadolu Bölgesi "dir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










lnternational Journal of Geography and Geography Education

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 1.266
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini