Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 55
 İndirme 15
Farkli Kentsel Paydaslarin Kulturel Mirasin Korunmasi ve Kultur Turizmine İliskin Goruslerinin Ust Olcekli Planlar Cercevesinde Degerlendirilmesi: İzmir Ornegi
2021
Dergi:  
Aegean Geographical Journal
Yazar:  
Özet:

Farklı kültürleri tanımaya ilişkin artan ilgi, kültür ve turizm arasındaki ilişkiyi güçlendirmiştir. Kültürel değerlerin, somut ve somut olmayan mirasın korunduğu alanlar/kentler turizm açısından çekici hale gelirken, turizm ile elde edilen gelir kültür varlıklarının bakımını, onarımı kolaylaştırmakta, yaşatılmasını desteklemektedir. Diğer yandan kültürel miras, turizme yönelik çekici bir unsur olmanın ötesinde yerel kimliğin oluşturulması ve sürdürülmesi açısından bir değer taşır. Geçmişin bilgisini bugüne taşıyan, geçmişle bugün arasında bağ kuran somut bir kaynaktır. Bu nedenle kültürel mirasın ve değerlerin turizm için araçsallaşması bazı risk ve tehditleri de ortaya çıkarmaktadır. İlgi çeken unsurların tekrar edilmesi, korumaya yönelik yüzeysel/içi boşaltılmış yaklaşımlar, kimliği oluşturan yapılı-doğal ve beşeri farklı unsurlar arasındaki bağlar dikkate alınmadan geliştirilen müdahaleler, taşıma kapasitesini dikkate almayan kullanım ve pazarlama politikaları kültürel miras alanlarına ilişkin önemli tehditler haline gelebilmektedir. Bu bakımdan, kültürel miras alanlarındaki koruma- kullanma dengesinin sağlanması ve kültür turizminin sağlıklı gelişimi için bütüncül politikalar oluşturulması gerekliliği doğmakta ve bu durum sürdürülebilir kültür turizmi ve koruma kavramlarının önemini gündeme getirmektedir. Şehir ve bölge planlama alanında kültürel mirasın korunması ve sürdürülebilir kültür turizminin birlikte ve eşgüdümlü olarak değerlendirilmesine yönelik strateji ve politikalar yetersizdir. Bu kapsamda, kültürel mirasın geleceği açısından planlamada kentsel aktörlerin bütüncül politikalar ortaya koyabilmesi, kültür ile turizmi aynı potada eritebilmesi ve ortak bir paydada buluşturabilmesi gerekmektedir. Çalışmada, konunun çözümüne yönelik bütüncül bir planlama yaklaşımı ortaya koyabilmek amacıyla, zengin kültürel miras birikimine sahip olan İzmir İlindeki farklı kentsel aktörlerin görüş ve önerileri incelenerek planlamada kültürel mirasın korunması ve kültür turizminin ele alınışına dair bir çerçeve oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Views Of The Various Urban Stakeholders On The Protection Of Cultural Heritage and Cultural Tourism In The Framework Of High-scale Plans: Izmir Example
2021
Yazar:  
Özet:

The increasing interest in recognizing different cultures has strengthened the relationship between culture and tourism. The areas/cities where cultural values, concrete and non- concrete heritage are preserved become attractive in terms of tourism, while the income obtained by tourism facilitates the maintenance, repair and living of cultural assets. On the other hand, cultural heritage has a value beyond being a attractive element for tourism in terms of the creation and maintenance of local identity. It is a material source that brings the knowledge of the past to the present, which connects between the past and today. Therefore, the automation of cultural heritage and values for tourism also reveals some risks and threats. Repetition of the elements of interest, surface/internally dissolved approaches to protection, interference between the different elements of the structure-natural and human that form the identity, the use and marketing policies that do not take into account the capacity of transportation can become significant threats to cultural heritage areas. In this regard, it is necessary to ensure the balance of protection and use in the areas of cultural heritage and to establish integrated policies for the healthy development of cultural tourism, and this situation highlights the importance of sustainable cultural tourism and protection concepts. Strategies and policies for the conservation of cultural heritage in the field of urban and regional planning and the joint and coherent assessment of sustainable cultural tourism are insufficient. In this context, it is necessary that the urban actors in the planning of the future of cultural heritage may present comprehensive policies, that culture and tourism may be merged in the same pot and that they may meet in a common share. In the study, in order to present a comprehensive planning approach to the solution of the issue, a framework for the conservation of cultural heritage in planning and the dealing with cultural tourism was created by examining the views and suggestions of the various urban actors in the province of İzmir, which have rich cultural heritage accumulation.

Anahtar Kelimeler:

The Evaluation Of Different Urban Stakeholders' Opinions On The Conservation Of Cultural Heritage and Cultural Tourism Within The Framework Of Upper-scale Plans: The Case Of İzmir
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Aegean Geographical Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 306
Atıf : 2.175
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini