Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 12
Sahra Altı Afrika Ülkelerinde Doğru-dan Yabancı Yatırım, Çevre Kirliliği ve Nüfusun Refahı: Yeni Bir Ekonomik Refah Modeline Gerek Var Mıdır
2021
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çokuluslu şirketler, kirlilik cenneti hipotezinden yararlanarak, ev sahibi ülkelere doğrudan yabancı yatırımlar (DYY’ler) kapsamında kirletici teknolojileri getirerek ulusal çevre ve dolayısıyla nüfus refahı üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, Sahra altı Afrika (SAA) ülkelerindeki DYY'nin çevre kalitesi üzerindeki etkisini, DYY’nin nüfus refahı üzerindeki etkisini ve dolayısıyla çevre kirliliğinin nüfus refahı üzerindeki etkisini incelemektir. Analizde dolaylı etkilerin varlığından dolayı bir yol analizi ve bootstrap yaklaşımı kullanılmıştır. Modellerde içe dönük net giriş DYY dışsal değişken ve kişi başına reel GSYİH (kişi başına refah vekili) içsel bir değişkendir. Ayrıca kişi başına karbondioksit emisyonu, bulaşıcı olmayan hastalıklar nedeniyle ölüm oranı ve kişi başına sağlık harcaması aracı değişkenlerdir. Bulgulara göre, SAA ülkelerinde DYY’deki artış, çevre kalitesini düşürmektedir. DYY ile nüfus refahı arasına aracı değişkenler girmektedirler. Dolayısıyla kişi başına karbondioksit emisyonları ve bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranı DYY ile nüfus refahı arasındaki ilişkiye aracılık ettiğinde, DYY'deki artış, nüfus refahını azaltmaktadır. Bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranı karbondioksit emisyonları ile kişi başına nüfus refahı arasındaki ilişkiye aracılık ettiğinde, kişi başına karbondioksit emisyonlarındaki artış, kişi başına nüfus refahını düşürmektedir. Modellere kişi başına sağlık harcamaları dâhil edildiğinde, DYY'deki artış, nüfus refahını artırmaktadır. Bu ölçüde SAA ülkeleri DYY'ye tamamen güvenmek yerine refahı iyileştirmek için içsel bir kaynak aramalıdırlar.

Anahtar Kelimeler:

Right-to-foreign Investment, Environmental Disadvantages and Refrigeration In The Sahara Sub-african Countries: Is A New Economic Refrigeration Model Required
2021
Yazar:  
Özet:

Multinational companies take advantage of the pollution paradise hypothesis, bringing polluting technologies directly to host countries within the framework of foreign investments (DYYs), causing negative impacts on the national environment and therefore the well-being of the population. The aim of this study is to examine the impact of DYY on the environmental quality in the Sahara African (SAA) countries, the impact of DYY on population well-being and thus the impact of environmental pollution on population well-being. Due to the presence of indirect effects in the analysis, a path analysis and a bootstrap approach have been used. In the models, the internal net entrance is the external variable and the real GDP per person (the welfare representative per person) is an internal variable. In addition, carbon dioxide emissions per person, death rates due to non-common diseases and health expenditure per person are the means of variables. According to the findings, the increase in DYY in SAA countries decreases the quality of the environment. There are variables between DYY and population well-being. Thus, when carbon dioxide emissions per person and death rates caused by non-common diseases intersect the relationship between DYY and population well-being, the increase in DYY reduces population well-being. When the mortality rate caused by non-common diseases mediates the relationship between carbon dioxide emissions and population welfare per person, the increase in carbon dioxide emissions per person reduces population welfare per person. When the models include health spending per person, the increase in DYY increases population well-being. To this extent, SAA countries should look for an internal resource to improve prosperity instead of fully trusting DYY.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Filoloji; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 774
Atıf : 7.055
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini