Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 38
 İndirme 12
Kamu Politikasının Görünmeyen Bir Ajanı Olarak Uluslararası Danışmanlık Firmaları: Sağlık Sektörü Örneği
2020
Dergi:  
Mülkiye Dergisi
Yazar:  
Özet:

çalışma, Türkiye’de kamu sektörü reformunda uluslararası danışmanlık firmalarının rolü ve etkisini sağlık sektörü bağlamında incelemektedir. 1980 sonrası yönetim danışmanlığı olgusunun yaygınlaşması ile birlikte uluslararası danışmanlık firmaları, gelişmekte olan ülkelerde özelleştirme ve piyasalaştırma ekseninde kamu sektörü yönetim reformunda öncü rol oynamışlardır. Bu yıllarda söz konusu firmalar, işletme yönetimindeki düşünce ve değerlerin üretilmesi, yayılması ve kamu sektörüne aktarılmasında bir köprü görevi görmüştür. Özellikle, kamuoyunda “Büyük Dörtlü” olarak anılan Deloitte Touche Tohmatsu (Deloitte), Ernst & Young (EY), KPMG ve PricewaterhouseCoopers (PwC) firmaları; büyüme, ortaklıklar ve şirket birleşmeleri yoluyla sektörün egemen aktörleri haline gelmişlerdir. Bu dört büyük firma, 2019 verilerine göre 150’den fazla ülkede faaliyet göstererek bir milyondan fazla kişiyi istihdam etmekte ve 155 milyar dolardan fazla gelir elde etmektedir. 2000’li yıllarda ise Yeni Kamu İşletmeciliği araçları olan stratejik planlama, performans yönetimi, değişim yönetimi, yönetişim, örgütsel tasarım ve kamu-özel ortaklığı gibi modelleri yoğun şekilde kullanarak reformların taşıyıcısı olmuşlardır. Ancak literatürde modern yönetim bilgisinin taşıyıcıları ve örgütsel değişimin aracıları olarak görülen uluslararası danışmanlık firmalarının küresel kamu politikaların yayılması ve transferi konusundaki rolü şaşırtıcı bir şekilde ihmal edilmiştir. Türkiye’de ise dünyaki gelişmelere koşut biçimde 1980 sonrası ofis açmaya başlayan bu firmalar, kapitalist dünya ekonomisi ile derinden bütünleşmeyi hedefleyen neoliberal politikaların etkisiyle giderek faaliyetlerini artırmışlardır. Çalışmada, Türkiye’de Dünya Bankası ve USAID gibi kuruluşların finansal desteği ile bu danışmanlık firmalarının sağlık sektörü reform projelerinin tasarlanması ve uygulanması süreçlerinde önemli bir aktör olarak yer aldıkları ileri sürülmektedir. Kamu sektörü reform sürecinde danışmanlık firmalarının faaliyetleri ve rolü; kişisel anlatılara dayalı bir biçimden ziyade tarihsel bağlamı içinde ele alınarak, literatürün yetersizliği ve ampirik kanıt bulmanın zorluğunun elverdiği imkanlar ölçüsünde kurumsal bilgi ve belgeler üzerinden doküman analizi yaklaşımı ile çözümlenmeye gayret edilmiştir. Nitekim stratejik olarak kamu politikalarına özel önem veren bu firmalar, özellikle kamu politikaları yapım sürecinde ‘uluslararası modelleri’ ve ‘iyi uygulama örnekleri’ni yenilikçi bir yaklaşımla sunmaktadırlar. Bu bağlamda uluslararası danışmanlık firmaları, sağlık politikalarını ve örgütlenmesini sektörün tüm paydaşlarını kapsayacak şekilde dönüştürmeye hatta bir bütün olarak sağlık sisteminin geleceğini şekillendirmeye çalışmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

International Consulting Companies As An Invisible Agent Of Public Policy: Health Sector Example
2020
Yazar:  
Özet:

The study examines the role and impact of international consultancy companies in the public sector reform in Turkey in the context of the health sector. With the spread of the management consultancy phenomenon after 1980, international consultancy companies have played a leading role in the public sector management reform in the developmental countries in the axis of privatization and marketing. During these years, these companies have seen a bridge in the production, dissemination and transfer of ideas and values in business management to the public sector. In particular, the Deloitte Touche Tohmatsu (Deloitte), Ernst & Young (EY), KPMG and PricewaterhouseCoopers (PwC) companies, known publicly as “Great Four”, have become the industry’s dominant actors through growth, partnerships and corporate unification. These four major companies, according to 2019 data, operate in more than 150 countries, employing more than a million people and earning more than $155 billion in revenue. In the 2000s, the new public business tools, strategic planning, performance management, exchange management, management, organizational design and public-private partnership, were the carriers of reforms, using the strategic planning, performance management, change management, and public-private partnership. But the role of international consulting companies, which are seen as the carriers of modern management knowledge and the means of organizational change in literature, in the spread and transfer of global public policies has been surprisingly ignored. In Turkey, however, these companies, which began to open offices after 1980 in accordance with the world’s developments, have increased their activities with the influence of neoliberal policies aimed at deep integration with the capitalist world economy. In the study, the financial support of organizations such as the World Bank and USAID in Turkey is stated that these consultancy companies are involved as an important player in the process of design and implementation of health sector reform projects. The activities and the role of consulting firms in the public sector reform process; by addressing in a form based on personal stories rather than in a historical context, the lack of literature and the difficulty of finding empirical evidence provided by the opportunities provided by the corporate information and document analysis approach. In fact, these companies, which have a strategic focus on public policies, in particular public policies, present "international models" and "examples of good implementation" in a innovative approach. In this context, international consulting firms are trying to transform health policies and organizations in a way that covers all stakeholders in the sector and even shapes the future of the health system as a whole.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar


Benzer Makaleler


Mülkiye Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 814
Atıf : 1.866
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini