Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 105
 İndirme 19
 Sesli Dinleme 3
Besteli Mevlid-i Efdal
2020
Dergi:  
İSTEM
Yazar:  
Özet:

Osmanlı devrinden günümüze Anadolu’da mevlid yazma ve okuma geleneği devam et-mektedir. Süleyman Çelebi’nin yazdığı Vesîletü’n-Necât’ın hem kendisi hem de başka mûsikîşinâlar tarafından bestelendiği ifade edilmektedir. Bunun haricinde başka “Beste-li Mevlid”lerin olduğu da bilinmektedir. “Besteli Mevlid”lerden biri de Konya’nın Doğan-hisar ilçesinde 1869 yılında doğmuş ve 1939 yılında Konya’da vefat etmiş olan Muham-med İzzeddin Doğanhisarî’nin yazdığı Mevlid-i Efdal’dir. Muhammed İzzeddin Doğanhisarî, Doğanhisar’da başladığı eğitimini Konya, İstanbul, Şam ve Kahire’de devam ettirmiştir. Doğanhisarî’nin Mısır’da Ezher Medresesi’nde okurken mûsikî eğitimi aldığı tahmin edilmektedir. Mevlid-i Efdal, Doğanhisarî tarafından belli bir makam ve usûl/ritim ile bestelenmiştir. Doğanhisarî, Mevlid-i Efdal’i tefsir, hadis, fıkıh ve siyer gibi ilimlerden faydalanarak yaz-dığını ifade etmektedir. Doğanhisarî’nin tahminen 1930 yılında yazdığı Mevlid-i Efdal’i besteleyerek öğretmesi ve merasimlerde okunmasını sağlamasının sebebi, halka Al-lah’ın varlığı ve birliğini, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hayatını, İslâm akâid ve ahlâkını öğ-retmek istemesidir. Bir mukaddime, dört fasıl ve bir duâ bölümünden oluşan Mevlid-i Efdal, tarafımızca der-lenerek notaya alınmış ve istifadeye sunulmuştur. Doğanhisar’da hâlen solo ve koro şek-linde okunmakta olan Mevlid-i Efdal, Türk Din Mûsikîsi kültür ve repertuarına katkı sağ-layacağı gibi “Besteli Mevlid”e de orijinal bir örnektir.

Anahtar Kelimeler:

By Mevlid-i Efdal
2020
Dergi:  
İSTEM
Yazar:  
Özet:

The tradition of writing and reciting mawlid has been going on since the Ottoman era. It is suggested that Vesîletü'n-Necât, written by Suleyman Çelebi, was composed by Çelebi himself and some other music lovers. It is also known that there are some other "Composed Mawlids". One of these composed mawlids is Mevlid-i Efdal, which was written by Muhammad Izzeddin Doğanhisarî who was born in Doğanhisar in 1869 and died in Konya in 1939. Muhammad Izzeddin Doğanhisarî began his education in Doğanhisar and continued to study in Konya, Istanbul, Damascus and Cairo. It is estimated that Nizhny Novgorod was taught musical training while studying at Madrasatul Azhar in Egypt. Mubarak was composed by Mubarak through a certain theme and rhythm. Nature suggests that he wrote Mevlid-i Efdal by getting help from some disciplines such as hermeneutics, hadith, Islamic jurisprudence and prophetic biography. M.M.M. was written by M.M.M. in approximately 1930. By this mawlid, composed and recited by Nathanisarî in some ceremonies, he aimed to teach people the existence and unity of Allah, the life of the Prophet Muhammad (PBUH), and Islamic faith and moralities. M. M. Efdal, consisting of an introduction, four chapters and an invocation, was compiled and given notes by the author so that it can serve for public interest. Still being recited in Goganhisar in solo and chorus forms, Mevlid-i Efdal is a unique example of "Composed Mawlids" which has contributed to the culture and repertoire of Turkish Religious Music.

Anahtar Kelimeler:

Composed Mawlid-i Efdal
2020
Dergi:  
İSTEM
Yazar:  
Özet:

The tradition of writing and reciting mawlid has been going on since the Ottoman era. It is suggested that Vesîletü’n-Necât, written by Süleyman Çelebi, was composed by Çelebi himself and some other music lovers. It is also known that there are some other “Composed Mawlids”. One of these composed mawlids is Mevlid-i Efdal, which was written by Muhammed İzzeddin Doğanhisarî who was born in Doğanhisar in 1869 and died in Konya in 1939. Muhammed İzzeddin Doğanhisarî began his education in Doğanhisar and continued to study in Konya, Istanbul, Damascus and Cairo. It is estimated that Doğanhisarî was taught musical training while studying at Madrasatul Azhar in Egypt. Mevlid-i Efdal was composed by Doğanhisarî through a certain theme and rhythm.Doğanhisarî suggests that he wrote Mevlid-i Efdal by getting help from some disciplines such as hermeneutics, hadith, Islamic jurisprudence and prophetic biography. Mevlid-i Efdal was written by Doğanhisarî in approximately 1930. By this mawlid, composed and recited by Doğanhisarî in some ceremonies, he aimed to teach people the existence and oneness of Allah, the life of Prophet Muhammad (PBUH), and Islamic faith and morals. Mevlid-i Efdal, consisting of an introduction, four chapters and an invocation, was compiled and given notes by the author so that it can serve for public interest. Still being recited in Doğanhisar in solo and chorus forms, Mevlid-i Efdal is a unique example of “Composed Mawlids” which has contributed to the culture and repertoire of Turkish Religious Music.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










İSTEM

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 572
Atıf : 1.063
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini