Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 103
 İndirme 34
Mevlid Bibliyografyası
2023
Dergi:  
Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslam edebiyatlarının ortak türlerinden biri olan mevlid, şüphesiz ki İslamî Türk edebiyatında diğer edebiyatlara nazaran ayrı bir öneme sahip olmuştur. İslamî Türk edebiyatının en zengin türlerinden biri olan mevlid’in edebiyatımızda ilk örneği XV. yüzyılda Ahmedî tarafından verilse de mevlid, Süleyman Çelebi’nin Vesîletü’n-necât adlı eseriyle özdeşleşmiştir. Çelebi, eseriyle kendinden sonra yazılan mevlidler üzerine etki etmiş ve edebiyatımızda güçlü bir mevlid külliyatının oluşumuna katkı sağlamıştır. Gerek edebiyatımızda gerekse kültürümüzde önemli bir yere sahip olan “Mevlid” hakkında geçmişten günümüze birçok çalışma yapılmış ve hâlen yapılmaktadır. Yapılan yayınlar yalnızca edebiyat sahasını kapsayan çalışmalarla sınırlı kalmamış tarih, musiki, ilahiyat, sosyoloji gibi çeşitli sahalarda da mevlid konulu yayınlar yapılmış/yapılmaktadır. Yapılan bu yayınların yanı sıra bunları bir arada göstermeyi hedefleyen akademik çalışmalar da yapılmıştır. Bu çalışmada da mevlidler hakkında yapılan çalışmalar içerisinde herhangi bir alan sınırlandırılması yapılmamış, her alandan mevlidlerle ilgili yapılan yayınların tek bir çatı altında toplandığı genel bir “Mevlid” bibliyografyası oluşturulması hedeflenmiştir. Bibliyografya oluşturulurken yalnızca Türk diliyle yazılmış mevlidlere dair çalışmalara yer verilmiş çalışmanın dili Türkçe bile olsa mevlid Türk dili dışında bir dilde yazılmışsa bibliyografyaya dâhil edilmemiş ancak Türkçe bir mevlidle veya mevlid konusuyla ilgili yabancı dilde yapılan çalışmalar bibliyografyaya dâhil edilmiştir. Çalışmamız “Kitaplar”, “Makaleler”, “Kitap Bölümleri”, “Bildiriler”, “Tezler”, “Ansiklopedi Maddeleri” başlıkları altında tasnif edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 481
Atıf : 96
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini