Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 49
 İndirme 9
Televizyon Reklamlarının Çocuklar Üzerindeki Etkisi ve Marka Bağlılığı İlişkisi: Türkiye-kırgızistan Karşılaştırması
2021
Dergi:  
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS
Yazar:  
Özet:

Reklam bir ürünü ya da hizmeti kitlelere duyurmak, bilinir kılmak, beğendirmek ve onun satın alınmasını sağlamak için sözlü, yazılı ve benzeri araçlarla yapılan her türlü çabayı ifade eder. Günümüzde ise bu çabalar yaşamın her alanında kendini çokça göstermektedir. Değişen ve sürekli yenilenen günümüz dünyasına baktığımızda, bireylerin ürün ve markaları sadece yaşamlarını idame ettirmek için satın almadıkları, ihtiyaç duymasalar da reklamı yapılan ürün ve markaları satın almak için davranışlarına yön vermekte oldukları görülmektedir. Her yerde karşımıza çıkan reklamlardan çocuklarda payına düşeni almaktadır. Çocukların ebeveynler aileler çoğu zaman çaresiz kalmakta ve çocuklarının isteklerini yerine getirmek zorunda olduklarını hissetmektedirler. Reklamların çocuklar üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarını olumsuz etkileyebilecek reklamlara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu çalışma, televizyon reklamlarının çocukların marka bağımlılığına etkisini teorik hem de uygulama boyutuyla irdelemek amacıyla şekillendirilmiştir. Sonuç olarak araştırma kapsamında yapılan incelemede Türkiye/Kayseri ve Kırgızistan/Bişkek şehirlerinde toplam 935 çocuklu aile üzerinde araştırma yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye Kırgızistan’da televizyon reklamlarının çocuklar üzerindeki etkileri farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra Türkiye ve Kırgızistan’da çocukların marka bağlılığı açısından farklılıklar olduğu belirlenmiş olup, iki ülke arasında çocukların markaya yönelik tutumları açısından farklılık gözlenememiştir. Yapılan analizlerde, Türkiye Kırgızistan arasında çocukların televizyonda reklam izleme sıklıkları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca, İki ülke arasında ebeveynlerin satın aldıkları ürünlerde markaların önemli olup olmaması açısından ve markaya bakış açıları bakımından da ilişkiler belirlenmiştir. Bu araştırma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı tarafından desteklenen 7018 numaralı ve “Televizyon Reklamlarının Çocukların Marka Bağımlılığına Etkisi: Türkiye-Kırgızistan Karşılaştırması” başlıklı Yüksek Lisans projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir."

Anahtar Kelimeler:

Televi̇zyon Reklamlarinin Cocuklar Uzeri̇ndeki̇ Etki̇si̇ ve Marka Bagliligi İli̇ski̇si̇: Turki̇ye-kirgizi̇stan Karsilastirmasi
2021
Yazar:  
Özet:

Advertising means any effort made by verbal, written and similar means to make a product or service public, to make it known, to enjoy and to ensure that it is purchased. Nowadays, these efforts show themselves a lot in all areas of life. When we look at the changing and constantly renewed world of today, it seems that individuals are not just buying their products and brands to live their lives, but they are not in need of advertising and their behavior is directed to buy their products and brands. All of the advertisements that appear in the world are available to children. The parents of children, the families often feel disappointed and they have to fulfill their children’s wishes. Advertisements have positive and negative effects on children. Therefore, parents should be cautious against advertisements that may negatively affect their children. This study was designed to evaluate the impact of television advertising on children’s brand dependency in theoretical and practical dimensions. According to the study, a total of 935 children’s families were conducted in Turkey/Kayseri and Kyrgyzstan/Bişkek cities. According to the results of the research, the effects of television advertising on children in Kyrgyzstan are different. In Turkey and Kyrgyzstan there have been differences in terms of children’s brand liability, and there is no difference between the two countries in terms of children’s attitudes towards the brand. In the analyses made, there were significant relationships between the frequency of children watching advertisements on television between Turkey and Kyrgyzstan. Furthermore, relationships between the two countries have been determined in terms of whether the brands are important or not in the products they buy by parents and in terms of brand views. This research was carried out within the framework of the Master's Project No. 7018, supported by the President of the University of Erciyes Scientific Research Projects and entitled "The Effect of Television Advertising on Children's Brand Addiction: Comparison of Turkey and Kyrgyzstan."

0
2021
Yazar:  
Özet:

Reklam; bir ürünü ya da hizmeti kitlelere duyurmak, bilinir kılmak, beğendirmek ve onun satın alınmasını sağlamak için sözlü, yazılı ve benzeri araçlarla yapılan her türlü çabayı ifade eder. Günümüzde ise bu çabalar yaşamın her alanında kendini çokça göstermektedir. Değişen ve sürekli yenilenen günümüz dünyasına baktığımızda, bireylerin ürün ve markaları sadece yaşamlarını idame ettirmek için satın almadıkları, ihtiyaç duymasalar da reklamı yapılan ürün ve markaları satın almak için davranışlarına yön vermekte oldukları görülmektedir. Her yerde karşımıza çıkan reklamlardan çocuklarda payına düşeni almaktadır. Çocukların ebeveynler aileler çoğu zaman çaresiz kalmakta ve çocuklarının isteklerini yerine getirmek zorunda olduklarını hissetmektedirler. Reklamların çocuklar üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuklarını olumsuz etkileyebilecek reklamlara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu çalışma, televizyon reklamlarının çocukların marka bağımlılığına etkisini teorik hem de uygulama boyutuyla irdelemek amacıyla şekillendirilmiştir. Sonuç olarak araştırma kapsamında yapılan incelemede Türkiye/Kayseri ve Kırgızistan/Bişkek şehirlerinde toplam 935 çocuklu aile üzerinde araştırma yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre; Türkiye Kırgızistan’da televizyon reklamlarının çocuklar üzerindeki etkileri farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra Türkiye ve Kırgızistan’da çocukların marka bağlılığı açısından farklılıklar olduğu belirlenmiş olup, iki ülke arasında çocukların markaya yönelik tutumları açısından farklılık gözlenememiştir. Yapılan analizlerde, Türkiye Kırgızistan arasında çocukların televizyonda reklam izleme sıklıkları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca, İki ülke arasında ebeveynlerin satın aldıkları ürünlerde markaların önemli olup olmaması açısından ve markaya bakış açıları bakımından da ilişkiler belirlenmiştir. Bu araştırma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Başkanlığı tarafından desteklenen 7018 numaralı ve “Televizyon Reklamlarının Çocukların Marka Bağımlılığına Etkisi: Türkiye-Kırgızistan Karşılaştırması” başlıklı Yüksek Lisans projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir."

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 732
Atıf : 1.821
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini